Opt combatanţi kurzi au fost ucişi în atacuri turce care au vizat miercuri seara tabăra Al-Hol - în care se află familii jihadiste - în nord-estul Siriei, anunţă joi forţele kurde, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bombardamente turce s-au soldat cu opt morţi în rândul combatanţilor noştri însărcinaţi să apere tabăra”, anunţă într-un comunicat Forţele Democratice Siriene (FDS), o coaliţie dominată de către kurzi şi susţinută de către Statele Unite.

Tabăra Al-Hol - dărăpănată şi suprapoplată, administrată de către kurzi - găzduieşte peste 50.000 de rude ale jihadiştilor din Statul Islamic (SI), după înfrângerea grupării, dar şi deplasaţi sirieni şi refugiaţi irakieni.

Între locuitorii taberei se află peste 10.000 de străini - originari din 60 de ţări, inclusiv europeni.

FDS au avertizat miercuri că ”anumite familii SI ar putea să fugă din tabără”, profitând de haos.

Turcia efectuează, începând de duminică, Operaţiunea ”Gheara Sabiei” (”Sword Claw”) împotriva forţelor kurde din Siria şi a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) în Irak, pe care Ankara le acuză de atentatul cu bombă de la 13 noiembrie, la istanbul, soldat cu şase morţi.

Forţele kurde au negat orice implicare în acest atentat.

Joi, tiruri turce de artilerie au vizat mai multe poziţii kurde în provinciile siriene Al-Hasakah (nord-est) şi Halep (nord), dar şi o poziţie a forţelor regimului de la Damasc al lui Bashar al-Assad la este de oraşul Kobane - fără să facă victime -, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (SOHR).

Începând de duminică, 35 de combatanţi kurzi, 23 de militari sirieni şi un jurnalist care lucra pentru o agenţie de presă kurdă au fost ucişi în raiduri aeriene turce în cadrul Operaţiunii ”Gheara Sabiei”, potrivit SOHR.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat luni să lanseze o ofensivă terestră în nordul Siriei, provocând îngrijorarea mai multror ţări, care au desfăşurat forţe în această regiune.

Kremlinul a îndemnat Ankara ”să nu destabilizeze situaţia” în nordul Siriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.