Liderul opoziţiei din Austria, Pamela Rendi-Wagner de la social-democraţi, i-a cerut lui Herbert Kickl, mininstrul de Interne, să îşi dea demisia după ce a pus la îndoială Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Dacă Kickl ar avea o urmă de decenţă şi respect pentru democraţie, şi-ar da demisia chiar acum”, a afirmat Rendi-Wagner pentru televiziunea de stat ORF, adăugând că va cere un vot de neîncredere în parlament pentru Kickl.
 
Marţi, Kickl, membru al Partidului Libertăţii (FPO – extremă dreapta), a fost întrebat dacă propunerile sale pentru proceduri mai stricte privind azilanţii ar încălca Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.
 
El a răspuns precizând că există unele „structuri legale ciudate, uneori vechi de câţiva ani şi dezvoltate în circumstanţe total diferite” în convenţie care ar opri partidul său din a face „ceea ce este necesar”. Kickl a adăugat că ar dori să „conteste acele reguli”.
 
„Cred că legea trebuie să urmeze politicile şi nu politicile să urmeze legea”, a afirmat Kickl.
 
„Convenţia Europeană a Drepturilor Omului are statut constituţional în Austria de 59 de ani. Să o pui la îndoială înseamnă sfârşitul consensului fundamental al celei de-a doua republici” a Austriei, a afirmat preşedintele austriac Alexander Van der Bellen.
 
Katarina Barley, ministrul german al Justiţiei, l-a atacat şi ea pe Kickl. Ea a declarat pentru Suddeutsche Zeitung: „Ca ministru de Interne, Kickl ar trebui să apare statul de drept, nu să îl saboteze prin declaraţii”.
 
Vorbind la televiziunea de stat, Rendi-Wagner i-a cerut cancelarului austriac Sebastian Kurz, cel care conduce alături de partidul lui Kickl guvernul, să comenteze situaţia. Kurz a afirmat că a vorbit la telefon cu Kickl.
 
„O simplă convorbire telefonică nu este destul. Trebuie făcute mai multe”, a afirmat ea, făcând apel la cancelar să arate „curaj şi responsabilitate” şi „să propună concedierea ministrului de Interne”.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.