Opozantul rus Ilia Iaşin, condamnat la opt ani şi jumătate de închisoare din cauză că a denunţat atacul rus din Ucraina, jură într-o scrisoare să-şi continue lupta împotriva lui Vladimir Putin după moartea în închisoare a vechiului său prieten Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Atât timp cât inima îmi va bate în piept voi lupta împotriva tiraniei. Atât timp cât voi trăi, nu-mi va fi frică de rău. Şi cât timp voi respira voi fi alături de poporul meu. Jur”, scrie într-o scrisoare difuzată marţi Ilia Iaşin.

El se declară ”convins” că Vladimir Putin a ”ordonat” uciderea lui Aleksei Navalnîi.

”Nu l-a ucis pur şi simplu. L-a ucis în mod demonstrativ. Special înaintea alegerilor (prezidenţiale din Rusia prevăzute la jumătatea lui martie), pentru ca nimeni să nu se îndoiască de implicarea lui Putin”, acuză el.

”După cum vede Putin lucrurile, în acest fel se afirmă puterea, prin crime, cruzime şi o răzbunare revelatoare. Această gândire nu este a unui om de stat. este a unui şef de gang”, acuză opozantul rus.

”NU VOI TACE”

În aprilie 2023, Ilia iaşin, în vârstă de 40 de ani, a fost condamnat, în apel, la opt ani şi jumătate de închisoare, după ce a denunţat ”uciderea unor civili” în oraşul ucrainean Bucea, în apropiere de Kiev, unde armata rusă a fost acuzată de atrocităţi, acuzaţii pe care Moscova le neagă, ca de fiecare dată când forţele ruse sunt acuzate de crime de război.

În noiembrie, el a fost transferat într-o colonie penitenciară, la Safonovo, în apropiere de Smolensk, în vestul Rusiei.

Un activist în opoziţia rusă de la începutul anilor 2000, la fel ca Aleksei Navalnîi, el a fost un vechi prieten al acestuia.

”Aleksei va rămâne în istorie ca un om cu un curaj excepţional, care mergea înainte pentru convigerile sale. El mergea înainte dispreţuind frica şi moartea. El înainta zâmbind şi cu capul sus, mândru. A murit ca un erou”, îl omagiază Iaşin.

”Putin va rămâne un om mărunt care o obţinut din întâmplare o putere uriaşă”, continuă el.

Ilia iaşin a fost un prieten şi colaborator apropiat al altui opozant important al lui Vladimir Putin, Boris Nwemţov, asasinat la Moscova, în 2015.

”Durerea şi groaza sunt insportabile. Cu toate acestea, nu voi tace”, scrie el în această scrisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.