Parlamentul armean a respins marţi candidatura opozantului Nikol Paşinian la postul de premier, după ce acesta a ameninţat, cu câteva ore mai devreme, cu un ”tsunami politic” dacă nu este ales, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din cei 100 de deputaţi care au votat, 55 s-au exprimat împotriva lui Paşinian, iar 45 i-au dat votul lor liderului mişcării de contestare antiguvernamentală. ai cărui zeci de susţinători erau reuniţi în centrul Erevanului.

După mai bine de şapte ore de dezbateri şi discursuri, Partidul Republican, aflat la putere, a avertizat că deputaţii săi, care dispuneau de 58 din cele 105 mandate în hemiciclu, se vor pronunţa împotriva opozantului.

Opozantul a înregistrat de asemenea două dezertări din cadrul celor trei grupuri parlamentare care l-au asigurat de susţinerea lor şi care urmau să-i asigure 47 de voturi.

”O forţă politică care a declarat război propriului popor s-a autodistrus. Partidul Republican, ca forţă politică, nu mai există, este o fantomă”, le-a spus Paşinian deputaţilor.

Simţind că se schimbă situaţia, marţi la prânz Paşinian i-a îndemnat pe armeni să iasă în stradă şi a promis un ”adevărat tsunami politic” în cazul în care Partidul Republican îi ”deraiază” alegerea.

”Îndemn pe toată lumea să iasă în stradă, pentru că ei vor încă o dată să fure victoria poporului”, a tunat el în faţa deputaţilor.

Câteva zeci de mii de persoane continuau să manifesteze în Piaţa Republicii, în centrul Erevanului, în susţinerea opozantului.

”Nimeni nu poate să vă fure victoria. Aşteptaţi-mă, vin repede să mă alătur vouă”, a declarat el în faţa deputaţilor, într-un discurs transmis în direct în piaţă pe un ecran uriaş.

De la 13 aprilie, Armenia a intrat într-o criză politică fără precedent.

Manifestaţii de câteva zeci de mii de opozanţi au condus pe 23 aprilie la demisia lui Serj Sargsyan, care tocmai fusese ales premier, cu şase zile mai înainte, de către deputaţi, după ce a fost şeful statului timp de zece ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.