Opozantul rus Aleksei Navalnîi a putut să părăsească teritoriul rus miercuri, după ce a fost blocat marţi, la frontieră, să plece la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) la Strasbourg, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”M-au împiedicat ilegal să plec. După un scandal, m-au lăsat” să plec, a declarat el într-un mesaj postat pe Instagram cu un selfie în cabina grănicerilor de pe un aeroport moscovit.

”El a decolat”, a declarat ulterior pentru AFP avocatul său Ivan Jdanov.

Opozantul a fost blocat marţi, la controlul paşaportului, pe un aeroport de la Moscova, în timp ce se pregătea să ia un zbor către Frankfurt, pentru a se duce la Strasbourg.

CEDO urmează să se pronunţe joi în mai multe plângeri ale opozantului, care le cere celor 17 judecători eropeni din cadrul Marii Camere să recunoacă ”motivaţiile politice” ale arestărilor sale repetate.

Serviciul federal al executorilor judecătoreşti, care are puterea, în Rusia, să aplice interdicţii de ieşire de pe teritoriu, şi-a explicat hotărârea prin neplata unei amenzi, achitată de opozant în cursul zilei.

Navalnîi a anunţat că va da în judecată serviciul federal al executorilor judecătoreşti şi va cere o rambursare a cheltuielilor cauzate de această interdicţie.

Un activist anticorupţie, în vârstă de 42 de ani, un avocat de profesie, Aleksei Navalnîi a fost condamnat în ultimii ani,  în mai multe rânduri, la plata unor amenzi sau la pedepse scurte de încarcerare.

Declarându-se victima unor ”arestări ilegale” şi ”privări de libertate arbitrare”, el a denunţat în zadar aceste arestări în jurisdicţii ruse, înainte să sesizeze Curtea de la Strasbourg, unde a depus cinci plângeri în perioada 2012-2014.

În perioada 2013-2017, Navalnîi nu a putut să ducă în străinătate, întrucât autorităţile ruse refuzau să-i elibereze un paşaportdin cauza unor proceduri judiciare care-l vizau la acea vreme.

El a primit, până la urmă, un paşaport şi a fost autorizat să părăsească Rusia în ami 2017, pentru a se duce la îngrijiri în Spania, în urma unei arsuri la ochi, într-o agresiune care l-a vizat la Moscova.

Principala figură a opoziţiei ruse, Navalnîi a fost declarat ineligibil în alegerile prezidenţiale din martie, din cauza condamnării sale în 2013 într-un caz de deturnare de fonduri, o acuzaţie urzită cu scopul de a-l exclude de pe scena politică, denunţă el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.