Cel puţin trei fete migrante au fost găsite moarte pe o coastă stâncoasă şi puţin accesibilă în nord-estul Insulei greceşti Chios, la câţiva kilometri de Turcia, anunţă miercuri Paza de Coastă greacă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O operaţiune - de amploare - de salvare de migranţi era în curs, anunţă autorităţile.

Trei nave ale Marinei elene  au salvat 17 migranţi - inclusiv opt minori -, anunţă Paza de Coastă greacă.

Autorităţile au fost avertizate, potrivit postului public de televiziune ERT, de către trei exilaţi care au ajuns în cursul nopţii de marţi spre miercuri pe Insula Chios.

Numărul pasagerilor prezenţi pe ambarcaţiunea cu migranţi de pe coastele turce rămâne necunoscut, anunţă Paza de Coastă greacă.

Poliţişti şi pompieri au fost mobilizaţi să ajute în operaţiunea de salvare şi să caute eventuali dispăruţi.

Insulele din nord-estul Mării Egee sunt una dintre porţile de intrare a migranţilor care vor să ajungă în Uniunea Europeană (UE).

PESTE 11.300 DE SOSIRI DIN IANUARIE

De la începutul anului 2024, peste 11.300 de sosiri au fost înregistrate pe insulele greceşti, potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

Aproximativ 45.000 de solicitanţi de azil au sosit în Grecia în 2023, dintre care majoritatea a debarcat pe insule situate în apropierea costelor turce.

Potrivit ONU, este vorba despre cel mai mare număr din ultimii patru ani.

În iunie 2023, un vapor părăginit provenind din Libia s-a răstunat şi s-a scufundat în largul Pilos, în vestul Peloponezului, iar 82 de oameni au murit, iar alte sute de oameni aufost daţi dispăruţi.

Mai multe anchete sunt în curs pentru a face lumină asupra circumstanţelor acestui naufragiu şi responsabilităţii Pazei de Coastră greceşti - acuzată de către unii exilaţi şi ONG-uri de faptul că a întârziată să sară în ajutor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.