Secretarul general al ONU Antonio Guterres avertizează că Organizaţia se confruntă cu o lipsă de lichidităţi şi şi-a îndemnat funcţionarii, într-un mesaj, să pregătească măsuri în vederea unor reduceri de cheltuieli, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această lipsă este provocată în principal de faptul că state membre nu plătesc la timp ceea ce datorează, potrivit şefului organiaţiei, care le-a cerut acestor ţări să-şi accelereze plata controbuţiilor la bugetul ONU.

”Problemele noastre de trezorerie nu au fost niciodată atât de precoce, iar tendinţa generală este îngrijorătoare: rămânem fără bani pe termen scurt şi rămânem pe roşu pe termen lung”, a scris joi Antonio Guterres în acest mesaj, difuzat pe site-ul intern al ONU.

ONU are două bugete, şi anume unul de funcţionare - adoptat în decembrie, în valoare de 5,4 miliarde de dolari, pe doi ani, şi unul pentru operaţiuni de pace - adoptat în iunie, în valoare de 6,7 miliarde de dolari, pe 12 luni.

Potrivit ONU, practica de a plăti cu întârziere obligaţiile financiare, definite prin chei de repartizare între cele 193 de state membre ale Organizaţiei, este curentă.

Însă, anul acesta, dificultatea financiară are loc mai devreme decât în anii precedenţi, a precizat aceeaşi sursă, fără să identifice originea precisă a problemei.

În total, 112 ţări sunt la zi, în iulie, cu plata controbuţiilor. Pe listă nu se află Statele Unite - cel mai important contributor (22%) la bugetul funcţionării Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Japonia, China, Germania şi Franţa - care se află în spatele Statelor Unite pe lista contributorilor Organizaţiei - şi-au plătit toate contribuţiile.

Până la sfârşitul lui iunie 2018, 1,9 miliarde de dolari au fost cheltiţi de statele membre, cu aproximativ 200 de milioane de dolari mai puţin decât anul trecut în acelaşi moment.

”Vom avea nevoie să adoptăm măsuri de reducere a costurilor, ţintindu-le mai întâi pe cele care nu sunt legate de plata salariilor”, a precizat Antonio Guterres.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.