Un oficial saudit de rang înalt dezminte joi că a proferat ameninţări cu moartea la adresa raportorului ONU Agnes Callamard, în urma anchetei acesteia cu privire la asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un oficial saudit de rang înalt a ameninţat - în două rânduri - într-o reuniune cu oficiali ONU, la Geneva, în ianuarie 2020, că ”va avea grijă” de Agnès Callamard, dacă ONU nu-i opreşte ardoarea, dezvăluia săptămâna aceasta cotidianul britanic The Guardian.

Raportoarea Specială ONU cu privire la execuţii extrajudiciare, sumare şi arbitrare a declarat cotidianlui - fără să dezvăluie identitatea oficialului saudit - că aceste declaraţii au fost percepute de către colegii săi de la Geneva drept o ”ameninţare cu moartea”.

”Deşi nu-mi amintesc discuţiile exact, nu aş fi vrut să fac rău unei persoane numite de către ONU sau oricui altcuiva”, a scris pe Twitter şeful Comisiei Drepturilor Omului în Arabia Saudită Awwad Alawwad.

”Regret această sugestie în cei mai puternici termeni”, scrie acest fost ministru saudit, care se declară ”descurajat de faptul că ceea ce am spus s-a interpretat drept o ameninţare”.

Un purtător de cuvânt al Biroului ONU al Drepturilor Omului de la Geneva, Rupert Colville, a confirmat că ”detaliile din articolul The Guardian cu privire la ameninţarea lui Agnes Callamard sunt exacte”.

Organul ONU a informat-o pe Callamard cu privire la ameninţări, precizează el într-un comunicat remis AFP.

Jamal Khashoggi, un fost apropiat al puterii saudite, căreia i-a devenit un critic feroce, a fost asasinat în 2018 în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, o crimă care a provocat o undă de şoc în lume.

Statele Unite l-au acuzat în mod public, în februarie, pe prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, de faptul că a ”validat” asasinarea lui Jamal Khashoggi şi au sancţionat o serie de apropaţi ai acestuia, însă nu l-au pedepsit pe tânărul prinţ, supranumit MBS, cu speranţa de a evita o criză deschisă cu acest aliat-cheie.

Riadul a ”respins total” această acuzaţie, formulată într-un raport al serviciilor americane de informaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.