Ofensiva lansată de forţele irakiene pentru a cuceri oraşul Mosul, aflat sub controlul jihadiştilor din Statul Islamic ar putea dura săptămâni sau chiar mai mult, a declarat luni un comandant american citat de AFP. Liderul organizaţiei teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reuşit în ultimul moment să scape de un raid aerian lansat de forţele care luptă pentru eliberarea Mosulului, au declarat surse din serviciile locale de securitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 13:40 - Liderul ISIS a reuşit să scape în ultimul moment de un raid al forţelor care luptă pentru eliberarea Mosulului

Liderul organizaţiei teroriste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, a reuşit în ultimul moment să scape de un raid aerian lansat de forţele care luptă pentru eliberarea Mosulului, au declarat surse din serviciile locale de securitate citate de Sputnik News.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Al-Baghdadi a scăpat în ultimul moment de un raid aerian vizând o reuniune a comandanţilor la Mosul”, au spus sursele citate, fără a preciza dacă raidul a fost desfăşurat de forţele irakiene sau de coaliţia internaţională condusă de Statele Unite.

Mişcările lui al-Baghdadi sunt cunoscute numai de apropiaţii săi. Acesta se mută constant între Irak şi Siria, pentru a evita raidurile aeriene.

Operaţiunea militară de eliberare a oraşului irakian Mosul de sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic, plănuită de mai multe luni, a început, a anunţat în noaptea de duminică spre luni premierul irakian Haider al-Abadi.

„Această operaţiune pentru a prelua din nou controlul asupra celui de al doilea oraş ca mărime din Irak va dura, probabil, săptămâni, poate chiar mai mult”, a avertizat locotenentul general Stephen Townsend, noul comandant al coaliţiei internaţionale antijihadism condusă de Statele Unite.

“Lupta se anunţă lungă şi dificilă, dar irakienii sunt pregătiţi, iar noi vom fi alături de ei”, a adăugat el

 

Forţele guvernamentale irakiene, susţinute din aer şi de la sol de coaliţia condusă de Statele Unite, au lansat în noaptea de duminică spre luni o ofensivă pentru a elibera oraşul Mosul de sub controlul ISIS.

Asaltul asupra oraşului cu circa 1,5 milioane de locuitori din nordul Irakului este cea mai amplă operaţiune lansată de armata irakiană după retragerea forţelor americane, în 2011.

În timpul primului asalt, un corespondent Reuters a văzut elicoptere care au lansat rachete luminoase şi a auzit explozii din estul localităţii, unde combatanţii kurzi au avansat pentru a prelua controlul asupra satelor din jur.

 

Circa 30.000 de militari ai armatei irakiene, kurzi peshmerga şi combatanţi din triburile sunnite iau parte de operaţiuni, pentru a –i alunga pe cei până la 8.000 de militanţi ISIS din Mosul.

Comandamentul kurzilor irakieni a anunţat că 4.000 de peshmerga vor lua parte la o operaţiune pentru a elibera satele controlate de ISIS pe frontul de est, într-un atac coordonat cu ofensiva unităţilor militare irakiene de pe frontul de sud.

„Noi suntem adevăraţii musulmani, (adepţii – n.r.) ISIS nu sunt musulmani, nicio religie nu face ce au făcut ei”, a spus un tânăr combatant kurd în echipament de luptă.

Comandanţii au precizat, însă, că luptătorii peshmerga nu vor intra în Mosul.

“Anunţ astăzi începutul operaţiunilor istorie pentru a vă elibera de teroarea şi opresiunea ISIS”, a spus premierul irakian Haider Abadi într-un discurs rostit în noaptea de duminică spre luni.

„Ne vom întâlni în curând pe teren la Mosul, pentru a sărbători eliberarea şi salvarea voastră”, a adăugat el, înconjurat de comandanţii forţelor armate.

Postul de televiziune Al-Jazeera a difuzat o înregistrare video care ar arăta un bombardament de la Mosul, care ar fi început imediat după discursul lui Abadi. În imagini se văd rachete şi focuri de armă, care luminează cerul.

Mosulul este cel mai mare oraş pe care îl controlează ISIS şi este ultimul său bastion în Irak. “Acesta este un moment decisiv în campania” împotriva jihadiştilor, a declarat secretarul american al Apărării, Ash Carter, într-un comunicat.

“Suntem încrezători că partenerii noştri irakieni vor reuşi împotriva inamicului nostru comun şi vor elibera Mosulul şi restul Irakului de ura şi brutalitatea ISIS”, a adăugat el.

În 2014, liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a proclamat din Marea Moschee din Mosul “Califatul” din Irak şi Siria.

Statul Islamic a început să se retragă din Irak la sfârşitul anului de trecut, în urma operaţiunilor lansate de Guvernul irakian, sprijinit de SUA, precum şi de forţele kurde şi de miliţiile şiite sprijinite de Iran.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.