Ocupaţia rusă din regiunea ucraineană Herson, cucerită de Rusia, anunţă luni că a dejucat o tentativă de asasinare a conducătorului ocupaţiei în acest teritoriu pe care Kievul încearcă să-l recucerească, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Atacuri vizând reprezentanţi puşi în funcţie de către Moscova se multiplică, în ultimele săptămâni, în regiuni ocupate în Herson şi Zaporijjea, în sudul Ucrainei.

La sfârşitul lui iunie, un funcţionar din cadrul administraţiei ocupaţiei a fost ucis la Herson.

Rusia denunţă acţiuni de ”terorism” urzite de Ucraina.

Administraţia ocupaţiei de la Herson a anunţat luni că şeful său, Vladimir Saldo, a scăpat unui atentat.

Potrivit acestei surse, locuitori au semnalat un dispozitiv exploziv improvizat instalat pe un drum pe care urma să circule vehculul acestuia.

”Teroriştii ucraineni încearcă să împiedice întoarcerea păcii în regiunea Herson”, denunţă această sursă într-o postare pe Telegram şi publică o imagine cu presupusul dispozitiv.

Ocupaţia din Zaporijjea a anunţat anterior că a ucis prin împuşcare un ”sabotor” ucrainean care a mitraliat locuinţa unui funcţionar în districtul Melitopol - fără să-l rănească.

”În noaptea (de duminică spre luni), sabotorul a tras asupra casei funcţionarului, iar apoi a încercat să se ascundă într-o zonă împădurită la periferia Melitopolului (...). La momentul arestării, el a opus rezistenţă, deschizând focul. Apoi a fost rănit mortal, în schimb”, anunţă într-o postare pe Telegram un reprezentant al ocupaţiei, Vladimir Rogov.

După cucerirea unei mari părţi a regiunii ucrainene Herson şi a unei părţi a regiunii Zaporijjea, Kremlinul poartă în acestea o politică de rusificare în vederea unei anexări.

Moscova a impus rubla şi încurajează locuitorii să primească paşapoarte ruseşti.

În paralel, armata ucraineană poartă de mai multe luni o contra-ofensivă pe frontul din Herson, în contextul în care grosul trupelor ruse a fost trimis în Donbas, în estul Ucrainei.

Kievul a reuşit să recâştige teren şi să se apropie de Herson, un oraş important, cu 290.000 de locuitori, însă nu reuşeşte, pentru moment să străpungă adânc apărarea rusă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.