Preşedintele american Barack Obama a declarat joi, la Orlando, teatrul celui mai sângeros atac armat din istoria SUA, că dezbaterea privind armele de foc din Statele Unite trebuie să se schimbe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Putem împiedica tragedii. Putem salva vieţi”, a spus preşedintele american la finalul unei întâlniri cu familiile victimelor, evocând durerea “de nedescris” a acestora.

“Dacă nu acţionăm, vom vedea noi masacre precum acesta”, a avertizat el. “Aceste familii fac parte din familia americană (…). Şi inimile noastre sângerează”, a adăugat el.

Atacul soldat cu 49 de morţi şi 53 de răniţi este cel mai grav din Statele Unite după 11 septembrie şi a fost comis de un american de origine afgană, Omar Mateen, care a fost ucis într-un schimb de focuri cu poliţia.

Subliniind că rudele îndoliate pe care le-a întâlnit nu sunt interesate de lupte politice, Obama a insistat: “Nici eu! Dezbaterea trebuie să se schimbe!”. “Cei care apără accesul facil la puşti de asalt ar trebui să întâlnească aceste familii”, a adăugat liderul de la Casa Albă, cerându-le senatorilor “să se ridice la înălţime”.

Tabăra democrată s-a bucurat de o mică victorie joi, când a obţinut, după 14 ore de obstrucţie legislativă, ca un proiect de lege pentru limitarea accesului la arme pentru suspecţii de terorism să fie examinată în Senat. Textul prevede ca persoanele care se află pe o listă de supraveghere antiteroristă sau pe o listă cu interdicţii de zbor să nu poată cumpăra arme de foc. O propunere similară a fost respinsă în decembrie de Senat, unde republicanii, majoritari, au votat împotrivă.

În cursul vizitei la Orlando, preşedintele şi vicepreşedintele Joe Biden au depus 49 de flori în faţa unui mic altar improvizat, unde numeroase persoane au adus după tragedie steaguri, baloane, desene, texte şi flori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.