Barack Obama a fost primit ca o vedetă rock la Berlin, unde a participat joi, la o dezbatere publică împreună cu cancelarul german Angela Merkel, care l-a prezentat drept unul dintre ”partenerii favoriţi” ai ei în timp ce era preşedintele Statelor Unite, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Măsuri extrem de dure de securitate au fost implementate la Poarta Brandenburg, unde Obama şi Merkel au apărut pe un podium în faţa a mii de persoane care participau la marcarea a 500 de ani de la Reforma protestantă.

Elicoptere de poliţie patrulau în spaţiul aerian, iar lunetişti cu faţa acoperită de cagule supravegheau scena de pe acoprişurile clădirilor din jur.

După ce a lăudat-o pe Merkel pentru ”munca (ei) uimitoare”, Obama şi-a apărat preşedinţia şi valorile democraţiei liberale, pe care le-au promovat amândoi ca lideri.

Evocând ascensiunea naţionalismului şi xenofobiei în unele părţi ale lumii, Obama a spus mulţimii ”trebuie să ne întoarcem împotriva acelor tendinţe care ar încălca drepturile omului, ar suprima democraţia ori ar restricţiona libertăţile individuale”.

Referindu-se voalat la succesorul său Donald Trump, Obama a vorbit de asemenea despre nevoia considerării dezvoltării şi diplomaţiei ca aspecte esenţiale ale politicii în domeniul securităţii naţionale.

”Nu ne putem izola. Nu ne putem ascunde în spatele unui zid”, a denunţat Obama în uralele asistenţei.

Merkel, care l-a primit pe Obama în acelaşi loc ca în urmă cu patru ani, urma să plece joi la Bruxelles la o reuniune a liderilor statelor membre NATO, la care Trump asistă pentru prima oară.

Faptul că s-a afişat joi cu Obama a fost criticat de unii politicieni germani din opoziţie drept publicitate înaintea alegerilor generale de pe 24 septembrie, în care Merkel candidează pentru al patrulea mandat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.