O persoană suspectată de spionaj în Suedia, în favoarea Rusiei, după ce a fost recrutată de către un agent rus de informaţii care oprează sub acoperire diplomatică, a fost arestată marţi la Stockholm, au anunţat miercuri autorităţile suedeze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Persoana arestată lucrează ”în tehnologia de vârf” şi are acces la ”informaţii susceptibile să intereseze serviciile străine de informaţii”, anunţă parchetul şi Siguranţa (SAPO) într-un comunicat comun.

Această persoană este suspectată că a fost recrutată ca agent de către un ofiţer rus de informaţii care lucrează sub acoperire diplomatică în Suedia”, a precizat şeful contraspionajului din cadrul Siguranţei, Daniel Stenling.

SAPO a lucrat ”mult timp” la caz, care dactează cel puţin de la începutul lui 2017, se arată în comunicat, potrivit The Associated Press.

Ofiţerul rus lucrează la Ambasada rusă la Stockholm, a precizat el.

Serviciul rus de onformaţii externe, SVR, nu a dorit să comenteze cazul, scrie AP.
 
Potrivit unei surse citate de cotidianul Expressen, o a doua persoană a fost reţinută, scurt timp, în cadrul aceleiaşi operaţiuni, care a avut loc marţi seara în centrul Stockholmului, însă a fost lăsată în libertate după ce a subliniat că are imunitate diplomatică.

”Ameninţările la adresa Suediei s-au dezvoltat în ultimii ani, iar inovaţii tehnice permit statelor să-şi sofisticheze instrumentele în domeniul informaţiilor cibernetice”, apreciază Daniel Stenling.

”În paralel continuă activitatea de informaţii tradiţională, prin intermediul recrutării de agenţi. Combinaţia celor două lărgeşte spectrul culegerii de informaţii secrete” de către puteri străine, a adăugat el.

Într-o notă publicată în iulie 2018, Siguranţa suedeză cataloga mai ridicată ca niciodată ”ameninţarea reprezentată de serviciile de informaţii străine contra intereselor” acestei ţări scandinave.

”Rusia este ţara acre reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa Suediei în domeniul informaţiilor”, dădea asigurări, la acea vreme, Daniel Stenling.

Suedia este îngrijorată mai ales de încercări de influenţare a dezbaterii publice şi alegerilor, de exemplu prin organizarea unor campanii de dezinformare pe reţele de socializare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.