O curte de apel a admis cererea preşedintelui Trump de amânare a accesului unui procuror din Manhattan la declaraţiile sale fiscale, în cadrul unei investigaţii penale referitoare la practicile sale de afaceri, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Decretul unei comisii a unei Curţi de Apel din Manhattan este o victorie a preşedintelui în încercarea de a-l împiedica pe procurorul Cyrus Vance să impună o citaţie referitoare la declaraţiile fiscale personale şi corporative din ultimii opt ani.

Trump a contestat o decizie din 20 august a judecătorului districtul american Victor Marrero de a-i permite lui Vance să obţină declaraţiile lui Trump referitoare la venituri de la firma de contabilitate cu care preşedintele colaborează de mult timp.

Procurorul ar fi vrut acces la declaraţii chiar în timpul apelului lui Trump, dar ordinul de marţi pune capăt acestei posibilităţi, deocamdată. Prezentarea argumentelor părţilor a fost programate pentru 25 septembrie.

Un purtător de cuvânt al Vance a refuzat să comenteze.

Jay Sekulow, unul dintre avocaţii lui Trump, a declarat că este mulţumit de decizie şi aşteaptă cu nerăbdare să argumenteze fondul apelului preşedintelui.

Vance şi-a început ancheta după apariţia informaţiei că fostul avocat al lui Trump Michael Cohen a plătit actriţei de film porno Stormy Daniels 130.000 de dolari pentru a păstra liniştea, înainte de alegerile din 2016, despre presupusele întâlniri sexuale cu Trump, pe care preşedintele le-a negat.

În iulie, Curtea Supremă a refuzat să blocheze citaţia, respingând pretenţia lui Trump de imunitate absolută împotriva anchetelor penale în timp ce se afla la Casa Albă, dar a spus că Trump ar putea ridica alte obiecţii.

Pe 3 noiembrie, Trump candidează pentru realegerea sa ca preşedinte. Vance s-a plâns că retragerea procesului a dat efectiv preşedintelui republican imunitatea pe care şi-o dorea.

Procedurile marelui juriu sunt ţinute în secret şi, dacă declaraţiile fiscale ale lui Trump ar fi predate, ar putea dura luni de zile înainte ca americanii să afle conţinutul lor.
Un număr de lase preşedinţi, atât republicani, cât şi democraţi, de la Jimmy Carter la Barack Obama, şi-au publicat declaraţiile fiscale.

În urma deciziei Curţii Supreme, Trump a susţinut că citaţia de la Vance, un democrat, era ”extrem de exagerată” şi emisă cu rea-credinţă.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.