Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski estimează vineri că nu există ”altă soluţie” decât trimiterea de către Occident a unor tancuri grele de luptă Ucrainei, în contextul în care aliaţii Kievului nu au decis nimic în acest, într-o reuniune la Ramstein, în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Da, trebuie să ne batem în continuare pentru furnizarea de tancuri moderne, dar, zi de zi, facem mai evident faptul că nu există altă soluţie decât o decizie cu privire la tancuri”, a declarat Volodimir Zelenski în obişnuitul său discurs de vineri seara.

”Partenerii noştri au o atitudine de principiu - ei susţin Ucraina atât cât este necesar pentru victoria noastră”, continuă şeful statului ucrainean.

Aliaţii din Occident ai Ucrainei, reuniţi vineri la baza militară americană Ramstein, în Germania, nu au reuşit să ajungă la o înţelegere prin care să livreze Kievului tancuri grele, din cauza liipsei unei unde verzi a Germaniei.

Kievul avea aşteptări puternice înaintea acestei întâlniri a aproximativ 50 de ţări, o reuniune menită să coordoneze ajutorul militar al aliaţilor împotriva Rusiei.

Ucraina spera să obţină armamentul necesar lansării unei noi ofensive împotriva trupelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Volodimir Zelenski, care a îndemnat joi Occidentul să-şi crească ”în mod considerabil” livrările de armament, a salutat, cu toate acestea, vineri, această reuniune de la Ramstein, care ”ne va consolida rezistenţa”.

El a evocat ”câteva sute de vehicule de luptă adăugate arsenalului” ucrainean şi ”rezultate semnificative privind rachetele şi sistemele antiaeriene”.

”NU S-A LUAT NICIO DECIZIE”

Noul ministru german al Apărării Boris Pistorius a anunţat vineri că nu s-a luat nicio decizie, în acest stadiu, asupra unei eventuale livrări Kievului de tancuri de asalt de tip Leopard, de fabricaţie germană, pe care Ucraina le cere pentru a respinge invazia rusă.

Această problemă ”a fost discutată” între ţările care susţin Ucraina, reunite la Ramstein, în vestul Germaniei, însă ”nu s-a luat nicio decizie”, a anunţat Boris Pistorius.

”Nu putem spune acum când (se va lua o decizie) şi care va fi decizaia cu privire la tancurile (de tip) Leopard”, a anunţat ministrul german al Apărării.

PRO ŞI CONTRA

Aliaţii Ucrainei s-au reunit vineri în baza americană din Germania pentru a decide un ajutor militar suplimentar al Kievului.

”Nu ezităm, pur şi simplu cântărim (argumentele) pro şi contra (...). Avem responsabilitatea să reflectăm atent la consecinţe asupra tuturor părţilor în conflict”, a justificat Boris Pistorius.

”Impresia” că Germania se opune livrării de tancuri grele Kievului este ”falsă”, a subliniat el.

”Este cât se poate de clar că părerile nu sunt la fel de uniforme ca impresia dată până acum”, a subliniat în finalul acestei conferinţe de presă Boris Pistorius.

Germania este supusă în pezent unor presiuni tot mai mari de către mai mulţi dintre vecinii să europeni, pentru ca să autorizeze livrarea tancului de tip Leopard Ucrainei.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe aliaţi să-şi accelereze livrările de armament greu - mai ales de tancuri şi rachete cu rază lungă de acţiune -, pentru a-i susţine ţara în viitoare bătălii cruciale împotriva Rusiei.

”Este în puterea voatră” să ”lansaţi o aprovizionare majoră care să oprească răul”, a subliniat el vineri, Într-o legătură video, în deschiderea reuniunii susţinătorilor Ucrainei, la Ramstein.

”Pot să vă mulţumesc de sute de ori (pentru susţinerea deja oferită), dar sutele de «mulţumesc» nu sunt sute de tancuri”, a insiatat el.

Kremlinul a replicat imediat că asemenea livrări nu schimbă nimic pe teren şi creează, din contră, ”noi probleme Ucrainei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.