Sindicatul Naţional francez al Agenţilor Publici din Educaţia Naţională (SNAPEN) a depus marţi o plângere de defăimare, la Curtea de Justiţie a Republicii - singura instituţie care poate judeca membri ai Guvernului în funcţie -, la Paris, împotriva noului ministru al Educaţiei Amélie Oudéa-Castéra, cu privire la declaraţii pe care aceasta le-a făcut pentru a justifica şcolarizarea copiilor său în învăţământul privat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această plângere de defăimare, pe care AFP scrie că a consultat-o, a fost depusă la Curtea de Justiţie a Republicii (CJR), singura jurisdicţie abilitată să ancheteze şi să judece membri ai Guvernului cu privire la infracţiuni comise în exerciţiul funcţiunii.

Sindicatul vizează declaraţii pe care Oudéa-Castéra le-a făcut vineri pentru a justifica şcolarizarea celor trei fii ai săi într-o prestigioasă instituţie privată pariziană, Liceul Stanislas.

Acesta vizează mai ales ”frustrarea” ministrului faţă de ”pachete de ore care nu erau înlocuite serios” la Şcoala Publică Littré  - de unde şi-a retras fiul mai mare, pe care l-a mutat în învăţământul privat.

Această plângere ”vizează să sancţioneze aceste declaraţii care afectează reputaţia agenţilor prin discreditarea învăţământului public şi, mai general, să impună respectul cuvenit celor mai înalte administraţii acestora din urmă”, declară preşedintele SNAPEN Gérard Lenfant.

Acest sindicat se prezintă drept ”apolitic”, deschis ”întregului personal al Ministerului Educaţiei Naţionale prezent pe teren în Academiile de la Toulouse şi Montpellier”.

Plângerile adresate CJR sunt ”filtrate” de către o Comisie a plângerilor, care le pot clasa sau trimite unei Comisii de intrucţie.

În urma instrucţiei, această Comisie pronunţă fie o abandonare a procedurii fie trimite dosarul în judecată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.