Noul ministru francez de Externe Catherine Colonna efectuează luni prima sa vizită în Ucraina, pentru a ”exprima solidaritatea Franţei cu poporul ucrainean (...) împotriva agresiunii ruse”, anunţă luni Quai d'Orsay, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Catherine Colonnaeste oficialul francez de cel mai înalt rang care vizitează Ucraina de la lansarea invaziei ruse, la 24 februarie.

Ea urmează să fie primită de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi să se întâlnească cu omologul său Dmitro Kuleba, ”pentru a dscuta mai ales despre blocarea exportului cerealelor şi oleaginoaselor Ucrainei, care provoacă riscuri reale de insecuritate alimentară”, precizează într-un comunicat Ministerul francez de Externe.

Ministrul francez urmează să efectueze, de asemenea, o vizită la Bucea, un oraş situat în centrul Ucrainei, unde au fost masacraţi civili, atrocităţi imputate trupelor ruse.

Ea urmează ”să predea material de securitate civilă (vehicule de pompieri şi ambulanţe)” autorităţilor ucrainene.

Catherine Colonna a efectuat, marţea trecută, prima sa vizită în străinătate în Germania.

Ea a subliniat că ”niciunul dintre statele membre G7 (nu este) în Război cu Rusia”, însă a îndemnat la o ”consolidare a susţinerii noastre a Ucrainei în timp, pe toate planurile”.

Şefa diplomaţiei franceze a evocat, de asemenea, ideea preşedintelui francez Emmanuel Macron a unei ”comunităţi politice europene”, în care să fie primite Ucraina şi Regatul Unit.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se adresează luni şefilor de stat şi de guverne din cadrul Uniunii Europene (UE), reuniţi luni şi marţi, la Bruxelles, într-un summit extraordinar consacrat situaţiei din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.