Nouă migranţi au fost arestaţi pe Insulele Canare cu privire la ”piraterie”, după ce i-au obligat pe marinarii care i-au salvat să se îndrepte către arhipelagul spaniol, în loc să-şi continue drumul către Maroc, potrivit salvatorilor şi poliţiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti migranţi făceau parte dintr-un grup de 76 de persoane care a traversat de pe coastele africane, cu două ambarcaţiuni - salvate luni seara de către un remorcher oalndez în apele marocane -, potrivit salvatorilor spanioli.

După ce şi-au dat seama că nava îi ducea către portul Tan Tan, în sudul Marocului, şi nu către Insulele Canare, ei au devenit ”agresivi” cu echipajul şi au scos ”cuţite”, potrivit salvatorilor.

În urma acestei ”revolte”, remorchetul şi-a schimbat direcţia către Fuerteventura, una dintre insulele Canare.

La sosirea în arhipelagul spaniol, cei noi migranţi - a căror naţionalitate nu a fost dezvăluită - au fost arestaţi de către Garda Civilă cu privire la ”delict de piraterie”, a declarat AFP o sursă din poliţie, fără să ofere alte detalii.

Spania şi mai ales arhipelagul Canare, aflat în largul coastelor africane, este una dintre principalele porţi de intrare a migranţilor clandestini în Uniunea Europeană (UE).

În Canare au sosit 14.976 de migranţi în perioada 1 ianuarie-30 septembrie, reprezentând o creştere de 19,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, potrivit ultimelor date prezentate de către Ministerul spaniol de Interne.

De la începutul lui 2023, 140 de migranţi au murit sau au fost daţi dispruţi în această traversare, potrivit unor date de la începutul lui septembre ale Organizaţiei Internaţionale a Migraţiilor (OIM).

ONG-ul spaniol Caminando Fronteras care, spre deosebire de OIM, se sprijină pe apeluri de urgenţă ale clandestinilor de pe mare sau ale rudelor acestora, estimează că 778 de migranţi au murit sau dispărut - în primul semestru - pe această rură a migraţiei.

280 DE MIGRANŢI

În total 280 de migranţi, toţi în viaţă, au sosit marţi, la bordul unui singur vapor, pe o insulă a arhipelagului Canare, pe una dintre cele mai periculoase rute ale migraţiei din lume, declară AFP salavtori pe mare.

În total, 278 dintre aceşti migranţi sunt bărbaţi, iar zece sunt minori, precizează salvatorii.

Este vorba despre cel mai mare număr de migranţi sosiţi cu o singură ambarcaţiune.

Migranţii, de origine ”subsahariană” potrivit salvatorilor, au fost preluaţi la sosire.

Ruta migraţiei către Canare este, de mai mulţi ani, deosebit de folosită, din cauza unei înăspriri a controalelor la Marea Mediterana.

Naufragiile pe această rută sunt frecvente, în contextul în care această traversare este foarte periculoasă.

ONG-uri anunţă cu regularitate naufragii sângeroase - ale căror bilanţuri neoficiale se ridică la zeci sau sute de morţi, potrivit acestor ONG-uri - în apele marocane, spaniole sau internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.