Nepalul a recunoscut prima căsătorie transsexuală din ţară, anunţă joi autorităţile, iar căsătoriţii salută o victorie ”pentru toţi”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Maya Gurung, o femeie transsexuală - adică un bărbat care a devent femeie în urma intervenţii chirurgicale - în vârstă de 41 de ani, şi Surendra Pandey, un bărbat în vârstă de 27 de ani, care s-au căsătorit în 2017 printr-o ceremonie hindusă, şi-au obţinut certificatul de căsătorie miercuri, într-o localitate din districtul central Lamjung.

Preşedintele municipalităţii rurale Dordi, Yubraj Adhikari, a anunţat că a emis acest certificat potrivit instrucţiunilor Departamentului Identificării Naţionale şi Registrului Civil, în urma unei hotărâri favorabile a Curţii Supreme.

Curtea a dat în iunie un ordin provizoriu care le permite persoanelor transsexuale şi de acelaţi sex să le fie recunoscută uniunea şi care dispune ca Guvernul să înfiinţeze un nou registru temporar, până la adoptarea unei legislaţii adecvate.

”Suntem foarte fericiţi şi mândri. În sfârşit, s-a întâmplat”, declară AFP Maya Gurung.

”Aceasta este o victorie nu doar pentru noi, ci pentru toate cuplurile ca al nostru”, a adăugat ea.

Căsătoriţii s-au adresat mai întâi autorităţilor districtului, care nu le-au aprobat cererea.

Un apel împotriva acestei decizii a fost respins.

Însă autorităţile locale u fost ”mult mai atente”, salută avocatul cuplului, Rounik Raj Aryal.

”Este o victorie după o bătălie lungă, de câteva zeci de ani, pentru egalitate în căsătorie. (Cuplul) a făcut istorie. Acesta este un eveniment major pentru noi”, declară Sunil Babu Pant, care militează în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.