Corpul Gardienilor Revoluţiei a confiscat o navă cisternă care naviga sub paviliojn sud-coreean, la Golful Persic, scrie presa iraniană luni, în contextul unor tensiuni între Teheran şi Seul cu privire la blocarea unor fonduri iraniene în bănci sud-coreene din cauza sancţiunilor impuse de Statele Unite Republicii islamice, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nava a fost confiscată de marina iraniană din cauză că polua cu substanţe chimice apele Golfului Persic, potrivit mai multor publicaţii iraniene.

Agenţia iraniană semioficială de presă Tasnim publică imagini care surprind vedete aparţinând Gardienilor Revoluţiei escortând petrolierul Hankuk Chemi, cu 7.200 de tone de etanol la bord.

Membrii echipajului - alcătuit sud-coreeni, idonezieni, vietnamezi şi birmani - au fost arestaţi, potrivit agenţiei care nu le precizează numărul, iar nava a fost imobilizată în portul Bandar Abbas.

Ministrul sud-coreean de Externe nu a comentat imediat.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, este la curent şi monitorizează situaţia, a declarat pentru Reuters o purtătoare de cuvânt a flotei, Rebecca Rebarich.

Autorităţile iraniene nu au făcut comentarii cu privire la acest incident, care are loc înaintea unei vizite a adjunctului ministrului sud-coreean la Teheran.

Ministerul iranian de Externe a anunţat luni că această vizită urmează să aibă loc zilele următoare şi că, în cadrul acesteia, se va discuta despre o cerere a Iranului cu privire la deblocarea sumei de şapte miliarde de dolari blocate de către bănci sud-coreene, în baza sancţiunilor impuse Teheranului de către Washington.

Statele Unite au reimpus Iranului sanţciuni în 2018, după ce Donald Trump a retras unilateal Statele Unite din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

Teheranul denunţă sanţciunile americane drept un război economic.

Două companii în domeniul securităţii maritime au anunţat că Hankuk Chemi ar fi fost confiscat de către autorităţile iraniene.

Societatea britanică Ambrey a anunţat că nava sub pavilion sud-coreen, deţinută de către DM Shipping Co, a ridicat ancora de la Petroleum Chemical Quay din Jubail, în Arabia Saudită, şi că a depistat-o apoi în apele teritoriale iraniene, îndreptându-se către Bandar Abbas.

Societatea Dryad Global a anunţat pe site că nava cisternă ”probabil a fost reţinută de către forţe iraniene” în Strâmtoarea Ormuz, în timp ce se îndrepta către Fujairah, în Emiratele Arabe Unite (EAU).

Iranul a confiscat în 2019 nava Stena Impero, care naviga sub pavilion britanic, la două săptămâni după ce o navă de război britnică că a interceptat un petrolir iranian în largul coastelor Gibraltarului.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.