NATO denunţă ”alinierea tot mai mare” a Chinei la Rusia, susţinerea chineză a economiei ruse, care permite Moscovei să compenseze consecinţele sancţiunile care i-au fost impuse de Occident, şi intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea Asia-Pacific, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am discutat despre alinierea tot mai mare a Chinei la Rusia, a susţinerii sale a economiei ruse şi despre intensificarea activităţilor lor militare comune în regiunea indo-pacifică”, a anunţat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg miercuri, în urma unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai statelor membre ale Alianţei cu omologii lor din Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă.

”Toate aceste lucruri sunt foarte îngrijorătoare”, a avertizat Stoltenberg.

Liderii celor pattru ţări partenere NATO în regiunea Asia-Pacific au fost invitate să participe la summitul NATO prevăzut în iulie la Vilnius, în Lituania, a anunţat secretarul general.

”Urmărim foarte îndeaproape ceea ce face China, iar orice furnitură de ajutor letal către Rusia va fi o greşeală monumentală, care va avea consecinţe grave”, a avertizat el.

Jens Stoltenberg a refuzat să precizeze care vor fi aceste ”consecinţe grave”.

Însă el a subliniat că China a refuzat să condamne agresiunea Rusiei în Ucraina şi a încheiat un acord de parteneriat ”fără limite” cu Moscova.

”Comerţul cu China a devenit şi mai important pentru Rusia, din cauza sancţiunilor” economice impuse cu scopul de a împiedica Kremlinul să finanţeze efortul de război împotriva Ucrainei, a subliniat secertarul general al NATO.

”China nu este un adversar, dar la summitul de la Madrid, în iunie 2022, aliaţii au stabilit că comportamentul său tot mai agresiv reprezeintă o provocare la adresa intereselor lor, securităţilor lor şi valorilor lor”, a subliniat Jens Stoltenberg.

Acest lucru face necesară o consolidare a parteneriatelor NATO cu Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Noua Zeelandă, a continuat el.

”În timp ce Beijingul şi Moscova se opun ordinii internaţionale bazate pe reguli, este cu atât mai important ca noi să continuăm să rămânem uniţi ca aliaţi NATO şi parteneri animaţi de acelaşi spirit”, a îndemnat Stoltenberg.

Reiterarea acestei poziţii a celor 31 de state membre ale NATO intervine în timpul unei vizite de stat în China a preşedintelui francez Emmanuel Macron, care vrea să reia dialogul faţă în faţă cu omologul său chinez Xi Jinping.

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell urmează să efectueze o vizită la Baijing în perioada 13-14 aprilie, în vederea pregătirii unui summit UE-China la Beijing, la o dată pe care urmează să o stabilească Xi Jinping şi preşedinţii Consiliului European Charles Michel şi a Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.