Sute de naţionalişti sârbi de linie dură şi activişti pro-Rusia s-au adunat miercuri seara în centrul Belgradului, ameninţând cu revolte dacă Serbia acceptă un plan susţinut de Occident care vizează refacerea legăturilor cu Kosovo, fosta sa provincie sudică locuită majoritar de etnici albanezi, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Protestatarii, care purtau afişe pe care scria "Kosovo - nu ne predăm", au scandal "Serbia-Rusia!" atunci când ultranaţionalistul Damjan Knezevic a îndemnat la revolte, dacă Belgradul încearcă să-şi îmbunătăţească legăturile cu Kosovo.

"Voi (guvernul) vă temeţi de revolte. Vă jur, suntem pregătiţi pentru mai mult decât atât", a declarat Knezevic, a cărui Patrulă Populară susţine invazia Rusiei în Ucraina şi este activă în persecutarea migranţilor.

Sentimentul pro-rusesc este foarte puternic în Serbia, care consideră Rusia, membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, drept principalul său aliat în opoziţia sa faţă de independenţa Kosovo, care durează de 15 ani.

Knezevic nu-şi ascunde legăturile cu grupul de mercenari ruşi Wagner, care luptă în Ucraina.

După protest, preşedintele Aleksandar Vucic, care face o echilibristică dificilă între ambiţiile Serbiei de a intra în UE şi legăturile sale cu Rusia, a declarat că nu este sigur că protestatarii "erau pro-ruşi", dar că este sigur că "erau anti-Serbia".

"Toţi cei care au ameninţat cu crime şi bătăi vor răspunde în faţa legilor sârbe", a declarat el într-o emisiune televizată după ce s-a întâlnit cu şefii organelor de securitate şi de aplicare a legii din stat.

Miercuri dimineaţa, poliţia a declarat că doi susţinători ai organizaţiei lui Knezevic care se îndreptau spre miting au fost reţinuţi în nordul ţării şi că în maşina lor au fost găsite o puşcă cu lunetă şi muniţie.

"Dacă liderii statului nostru nu reuşesc să împiedice aderarea Kosovo la ONU, cerem conducerii Rusiei să îşi folosească dreptul de veto şi să ne dea cel puţin o lună pentru a-l îndepărta pe acest trădător", a spus Knezevic mulţimii care aplauda, referindu-se la Vucic.

Deşi a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina în cadrul Naţiunilor Unite şi al altor foruri internaţionale, Serbia a fost criticată de Occident pentru că nu a introdus în mod oficial sancţiuni împotriva Moscovei.

Vineri, premierul Ana Brnabic a declarat că nivelul de aliniere a Serbiei la politicile externe şi de apărare comune ale UE, inclusiv introducerea de sancţiuni la adresa Rusiei, "este o condiţie mai presus de toate condiţiile" pentru aderarea la bloc european.

În decembrie anul trecut, Vucic a declarat că Serbia a luat măsuri drastice împotriva celor care au încercat să ocolească sancţiunile împotriva Rusiei prin Serbia, iar în ianuarie a criticat eforturile grupului Wagner de a recruta mercenari din ţara sa.

CITEȘTE ȘI Preşedintele Aleksandar Vucic cere Rusiei să înceteze să mai recruteze cetăţeni sârbi ca mercenari Wagner pentru frontul din Ucraina

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.