Ministerul de Externe al Rusiei a declarat marţi că o remarcă a unui ministru israelian de rang inferior, care părea să îşi exprime deschiderea faţă de ideea ca Israelul să efectueze un atac nuclear asupra Fâşiei Gaza, ridică un număr mare de întrebări, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat într-un interviu radiofonic despre o ipotetică opţiune nucleară pentru Gaza, Eliyahu răspunsese: "Asta este o cale".

"Acest lucru ridică un număr uriaş de întrebări", a comentat marţi Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, citată de agenţia de presă de stat RIA. Zaharova a arătat că principala problemă este că Israelul pare să recunoască faptul că deţine arme nucleare.

Israelul nu recunoaşte public că are arme nucleare, deşi Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că această ţară are circa 90 de focoase nucleare.

"Întrebarea numărul unu - se pare că auzim declaraţii oficiale despre prezenţa armelor nucleare?" a declarat Zaharova. "Dacă este aşa, a adăugat ea, atunci unde sunt Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică şi inspectorii nucleari internaţionali?"

Comentariul lui Eliyahu a atras condamnări în întreaga lume arabă, a scandalizat principalele posturi de televiziune israeliene, a fost considerat "inacceptabil" de un oficial american, iar Iranul a cerut un răspuns internaţional rapid.

"Consiliul de Securitate al ONU şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică trebuie să ia măsuri imediate şi neîntrerupte pentru a dezarma acest regim barbar şi de apartheid. Mâine este prea târziu", a declarat luni ministrul iranian de externe, Hossein Amirabdollahian, pe platforma X.

Premierul Benjamin Netanyahu l-a suspendat duminică de la reuniunile cabinetului, "până la noi ordine", pe ministrul patrimoniului, Amihay Eliyahu, membru al unui partid de extremă dreapta din coaliţia guvernamentală.

CITEȘTE ȘI Ministru israelian al Moştenirii Amichay Eliyahu evocă o recurgere la bomba nucleară în Fâşia Gaza. Netanyahu îl suspendă din Guvern ”până la noi ordine”
 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.