Moscova speră să-şi lărgească cota pe care o deţine pe piaţa mondială a armamentului, cu ajutorul noilor arme pe care le-a testat în premieră în războiul civil din Siria, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comenzile străine de armament rusesc însumează, în următorii ani, 50 de miliarde de dolari, a estimat miercuri şeful Serviciului federal pentru cooperare militaro-tehnică (FSVTS) Dmitri Şugaiev.

Moscova a vândut anul trecut armament în valoare de 15 miliarde de dolari şi s-a clasat pe locul doi în lume, după Statele Unite.

Vânzările din acest an urmează să atingă acelaşi nivel.

Şugaiev a citat estimări ale unor experţi potrivit cărora Rusia deţine în prezent 27% din piaţa mondială de avioane militare, aproximativ 30% din cea a armamentului terestru şi aproximativ 20% din sistemele antiaeriene vândute în lume.

Campania militară din Siria a permis armatei să testeze noi sisteme de armament şi a ajutat la atragerea unor noi clienţi, a declarat la rândul său un adjunct al ministrului Apărării, Iuri Borisov.

”Şansa de a testa armament în condiţii reale de luptă nu poate fi supraestimată”, a apreciat Borisov.

”Clienţii au început să facă coadă la arme validate în Siria”, a adăugat el.

Borisov a enumerat între sistemele testate pentru prima oară în războiul din Siria avioanele de vânătoare de tip Su-30 şi Su-35, noi elicoptere de atac, rachete, sisteme de război electronic, piese de artilerie şi alte echipamente.

Iuri Borisov, însărcinat cu arsenalul militar, a precizat că folosirea acestor echipamente în Siria le-a permis celor care le-au conceput să repare probleme cu care se confruntau mai rapid decât în condiţii de pace.

De asemenea, Alekandr Fomin, alt adjunct al ministrului Apărării, însărcinat cu relaţiile militare internaţionale, a declarat că Moscova speră să-şi crească vânzările de armamant în ţările din Africa şi să-şi recupereze astfel pieţe pe care le-a pierdut după implozia fostei Uniuni Sovietice.

”Noi credem că avem perspective mari pe piaţa africană” de armament, a apreciat el.

Fomin şi alţi oficiali au salutat târgul de armament al Forţelor terestre organizat luna aceasta lângă Moscova, anunţând că a atras noi potenţiali clienţi.

Occidentul a ignorat acest târg, în contextul tensiunilor cu Rusia din cauza conflictului din Ucraina.

Statele Unite şi aliaţii lor şi-au întrerupt cooperarea militară cu Rusia şi i-au impus sancţiuni din cauza anexării Peninsulei ucrainene Crimeea şi susţinerii financiare şi militare a rebelilor proruşi care luptă împotriva forţelor de la Kiev în regiunea Donbas (est).

Occidentul s-a împuşcat singur în picior prin îngheţarea cooperării militaro-tehnice cu Moscova, a apreciat Fomin, exprimându-şi speranţa ca aceste relaţii să poată fi reluate.

”Noi rămânem deschişi şi vom primi pe toată lumea”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.