Kremlinul denunţă vineri arestarea a doi cetăţeni ruşi - în Italia şi Germania -, la cererea Statelor Unite, care îi acuză de vânzare ilegală de tehnologie americană unor întreprinderi de armament din Rusia şi încălcarea astfel a sancţiunilor impuse Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Condamnăm asemenea arestări ale unor cetăţeni ruşi”, a denunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

El a promis că Moscova va ”face totul” pentru a-i apăra pe cei doi.

Unul dintre cei doi ruşi este Artiom Uss, arestat luni la Milano, fiul guvernatorului regiunii ruse Krasnoiarsk, Aleksandr Uss.

Celălalt, Iuri Urehov, a fost arestat luni în Germania, potrivit Washingtonului.

Artiom Uss este acuzat, alături de alţi patru ruşi şi de doi brokeri venezueleni de petrol, de faptul că a cumpărat din Statele Unite componente electronice destinate echipării unor avioane, radare sau rachete şi că le-a revândut unor întreprinderi de armament ruseşti - ocolind astfel sancţiunile în vigoare impuse Rusiei din cauza Războiului rus din Ucraina.

Această reţea este suspectată de faptul că a folosit aceeaşi firmă paravan cu scopul de a transfera sute de milioane de barili de petrol venezuelean în Rusia şi în China.

Departamentul american al Justiţiei a anunţat că urmează să ceară extrădarea celor doi bărbaţi către Statele Unite.

Această arestare intervine în contextul în care Rusia şi Statele Unite poartă negocieri în vederea unui schimb de deţinuţi - baschetbalista americană Brittney Griner, condamnată în Rusia la nouă ani de închisoare cun privire la trafic de droguri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.