Armata rusă anunţă luni că urmează să deschidă mai multe culoare umanitare şi că instaurează armistţii locale în vederea evacuării civililor din oraşele ucranene Harkov, Kiev şi Sumî, devastate de confruntări armate violente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Forţele ruse declară, în scop umanitar, un «regim de tăcere» începând de la ora 10.00, luni, şi deschiderea unor culoare umanitare”, anunţă într-un comunicat Ministerul rus al Apărării.

Ministerul nu precizează în comunicat dacă aceste culoare se deschid la ora Ucrainei (8.00 GMT) sau la ora Moscovei (7.00 GMT) şi nici cât timp urmează să rămână deschise.

A TREIA RUNDĂ DE NEGOCIERI

Armata rusă precizează însă că această decizie a fost luată în urma unei”cereri personale a preşedintelui francez Emmanuel Macron adresată omologului său rus Vladimir Putin.

Cei doi lideri au discutat la telefon - timp de două ore - duminică.

Acest anunţ intervine în contextul în care o a treia rundă de negocieri între Kiev şi Moscova urmează să aibă loc luni, potrivit Kievului.

În ultimele zile, două încercări de evacuare a civililor din portual asediat Mariupol, în sud-estul Ucrainei, au eşuat, iar Kievul şi Moscova se acuză reciproc de încălcarea condiţiilor evacuării.

Armata rusă anunţă luni că urmează să deschidă un culoar între Kiev şi oraşul belarus Gomel, situat în apropiere de frontera ucraineană.

Potrivit acestei surse, alte două culoare de la Mariupol, urmează să permită o evacuare fie către Rusia, în oraşul Rostov-pe-Don, fie către vest, către oraşul ucrainean Zaporojie.

Moscova mai anunţă că alt culoare umanitar urmează să fie deschis de la Harkov către oraşul rus Belgorod.

De asemenea alte două culoare urmează să permită civililor să părăsească oraşul ucrainean Sumî, fie către Belgorod, în Rusia, fie către Poltava, în Ucraina.

Moscova anunţă că a transmis aceste informaţii structurilor ONU, OSCE şi CICR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.