Premierul naţionalist hindus Narendra Modi a inaugurat duminică noul sediu al Parlamentului indian, la New Delhi, într-o ceremonie boicotată de către principalele partide de opoziţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul edificiu hexagonal este unul dintre marile proiecte ale lui Modi, menite să refacă capitala Indiei şi să elimine vestigiile dominaţiei britanice.

Clădirea se află lângă cea construită în perioada colonială de către arhitecţii britanici Edwin Lutyens şi Herbert Baker, pe care o înlocuieşte.

”India nu este doar o naţiune democratică, ea este şi mama democraţiei”, a declarat Modi la ceremonie, precedată de orugăciune multiconfesională.

Inaugurarea noului edificiu a avut loc în ziua naşterii lui Vinayak Damodar Savarkar, un ideolog hindus care a fost mentorul lui Godse, asasinul eroului independenţei Indiei, Mahatma Gandhi.

Această ceremonie a fost boicotată de 19 partide de opoziţie, care şi-au exprimat regretul faţă de faptul că acest proiect a fost instrumentalizat în scopuri partizane, prin faptul că Modi a prezidat inaugurarea noului edificiu, în locul şefei statului, Droupadi Murmu.

Acesta este ”un atac direct împotriva democraţiei”, au acuzat partidele într-un comunicat.

Modi ”a golit în mod implacabil Parlamentul de substanţă”, prin ”descalificarea, suspendarea şi reducerea la tăcere” a deputaţilor opoziţiei şi prin legi adoptate ”aproape fără dezbatere”, denunţă ele.

Opoziţia acuză Bharatiya Janata Party (BJP), formaţiunea lui Modi, de înăbuşirea dezbaterilor în Parlament, de percheziţii fiscale, anchete federale şi acţiuni în justiţie menite să slăbească principalele figuri ale opoziţiei.

În Parlamentul indian au avut loc perturbări ale unor şedinţe, în februarie, în urma blocării de către Guvern a solicitărilor opoziţiei şi liderului Partidului Congresul, Rahul Gandhi, în favoarea unei anchete cu privire la eventuale legături între Modi şi magnatul Gautam Adani, al cărui conglomerat a fost acuzat de fraudă.

”Premierul consideră inaugurarea Parlamentului drept o încoronare”, a acuzat duminică, într-un tweet, Rahul Gandhi.

În marja ceremoniei, poliţia indiană a arestat mai mulţi luptători - inclusiv medaliaţi olimpici -, dar şi zeci de susţinători ai acestora.

Aceştia încercau să se îndrepte către Parlament, în semn de protest faţă de preşedintele Federaţiei, pe care-l acuză de hărţuire sexuală şi intimidare, a constatat un jurnalist AFP la faţa locului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.