Tânăra activistă suedeză Greta Thunberg şi mişcarea tinerilor ”Fridays for Future” au primit premiul ”ambasadori ai conştiinţei” de la organizaţia nonguvernamentală (ONG) Amnesty International, cu câteva zile înaintea unei mari reuniuni în domeniul luptei împotriva modificărilor climatice la sediul ONU, la New York, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Liceana, aflată într-un an sabatic, a fost ovaţionată de către studenţi de la Universitatea George Washington, în capitala americană, unde a avut loc ceremonia înmânării premiului.

”Modificările şi politice necesare în vederea înfruntării acestei crize pur şi simplu nu există”, a lansat Greta Thunberg.

”De aceea, fiecare dintre noi trebuie să avanseze din toate unghiurile cu putinţă pentru a cere socoteală celor care se află la putere şi a le cere să acţioneze”, a spus ea

Thunberg a apreciat că premiul le revine milioanelor de tineri care au participat de anul trecut la greve în şcoli vinerea, în cadrul mişcării Fridays for Future, inspirate de propria sa grevă, lansată în august 2018.

Mari manifestaţii mondiale coordonate urmează să aibă loc vineri, înaintea summitului pe tema modificărilor climatice la ONU şi vinerea cealaltă, în timpul Adunării Generale a ONU.

Discursul timidei tinere suedeze în vârstă de 16 ani, care este atinsă de sindromul Asperger, oscilează mereu între alarmism şi voluntarism, iar alocuţiunea sa de luni a urmat această regulă.

Ea a prezentat din nou în termeni foarte direcţi ”distrugerea” planetei, morţile cauzate de modificările climatice, poluarea aerului şi apei, ameninţările la adresa lanţului alimentar.

Însă ea a anunţat de asemenea că a văzut ”o trezire” în mişcarea actuală. ”Chiar dacă ritmul este lent, el se accelerează, iar dezbaterea este pe cale să se mişte”, a apreciat Greta Thunberg.

”Ieşiţi în stradă!”, a conchis ea, într-o engleză impecabilă.

Alţi tineri lideri americani i s-au alăturat apoipe scenă.

Unul dintre ei, Jerome Foster II, în vârstă de 17 ani, de la Washington, a rezumat sentimentul din atmosferă spunând ”ei nu mai pot să ne ignore!”.

Directorul Amnesty International (AI) a insistat asupra faptului că înmânează premiul nu Gretei Thunberg personal, ci tuturor tinerilor care manifestează de un an.

”Ei au făcut lucruri pe care aceia dintre noi care milităm de decenii nu au reuşit să le facă vreodată”, a declarat Kumi Naidoo pentru AFP.

”Şi nu uitaţi că aceşti tineri liceeni joacă un rol foarte important în educarea propriilor părinţi”, a adăugat el.

”Nu lăsaţi Donald Trumpii  şi Bolsonarii din lume să vă fure copilăria!”, le-a spus el tinerilor din sală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.