Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov urmează să prezideze, la New York, o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, în aprilie, luna în care Rusia deţine preşedinţia rotativă a organului executiv al Organizaţiei Naţiunilor Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Alt eveniment-cheie al preşedinţiei ruse va fi dezbaterea publică la nivel înalt a Consiliului (de Securitate al ONU) pe tema unui «multilateralism eficient în apărarea principiilor Chartei ONU». Această reuniune va fi prezidată de către ministrul rus al Afacerilor Externe Serghei Lavrov”, anunţă o purtătopare de cuvânt a ministerului, Maria Zaharova.

Ea anunţă că Serghei Lavrov vrea să pezideze şi o sesiune de dezbateri privind situaţia în Orientul Mijlociu, la 25 aprilie.

Ucraina a catalogat joi viitoarea preşedinţie rusă a Consiliului de Securitate al ONU drept o ”glumă proastă”.

”Rusia şi-a uzurpat mandatul. ea poartă un război colonial. Preşedintele său este un criminal de război căutat de CPI pentru răpire de copii”, a denunţat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Rusia urmează să preia conducerea organului executiv al ONU începând de sâmbătă, pe o perioadă de o lună, succedând Mozambicului.

La ONU, Rusia a denunţat că are de face cu un ”Occident colectiv” care a ostracizat-o în rândul naţiunilor lumii după ce a lansat ofensiva în Ucraina, în februarie 2022.

Ultima vizită a lui Serghei Lavrov la ONU, la New York a avut loc în septembrie, la Adunarea Generală.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.