Ministrul italian de Externe Luigi Di Maio şi-a anunţat, marţi seara, demisia din Mişcarea 5 Stele (M5S), alăturându-i-se mai mulţi parlamentari, în semn de protest faţă de poziţia partidului privind furnizarea de arme Ucrainei, relatează Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luigi Di Maio, o personalitate importantă în partid şi fost lider, şi-a anunţat demisia marţi seara. El i-a acuzat pe cei din Mişcarea 5 Stele că subminează eforturile Guvernului italian de a oferi sprijin Ucrainei şi că slăbesc poziţia internaţională a Romei în încercarea de a câştiga câteva voturi suplimentare.

După ce a susţinut iniţial şi fără tragere de inimă decizia Guvernului de a trimite arme în Ucraina, Giuseppe Conte, liderul celor Mişcării 5 Stele – care face parte din coaliţia de guvernământ – şi-a consolidat în ultimele săptămâni opoziţia, declarând că armele alimentează războiul şi a făcut apel la dialog cu Rusia.

Di Maio a afirmat, marţi, într-o conferinţă de presă la Roma că este necesar ”să alegem de ce parte a istoriei să fim, de partea Ucrainei, care este atacată, sau de partea agresorului, Rusia. Poziţiile unor lideri ai Mişcării 5 Stele ameninţau să ne slăbească ţara”.

”Cea mai mare forţă politică din Parlament are datoria de a sprijini Guvernul fără ambiguitate”, a spus el.

”A risca stabilitatea Guvernului doar din cauza unei crize în sondaje este iresponsabil. Acest război nu este un spectacol media, este real, victimele sunt reale”, a subliniat şeful diplomaţiei italiene.

Di Maio nu a precizat numărul exact de parlamentari care au fost de acord să i se alăture, dar a indicat că va fi însoţit de un grup important.

”De miercuri Mişcarea 5 Stele nu va mai fi cel mai mare partid din Parlament”, a evocat el, adăugând că nu iniţiază un nou partid, ci porneşte ”o călătorie”.

Oficialul italian a menţionat că demisia sa constituie ”o alegere dureroasă pe care nu s-a gândit niciodată că o va face”.

Fostul premier Matteo Renzi, liderul partidului centrist Italia Viva, a declarat că ”astăzi se termină povestea Mişcării 5 Stele”.

Plecarea lui Di Maio riscă să creeze probleme Guvernului premierului Mario Draghi. Di Maio a precizat că el şi parlamentarii separatişti vor continua să sprijine Guvernul.

În schimb, Matteo Salvini, liderul Ligii de extremă dreapta, a avertizat marţi că un ministru de Externe care nu-şi reprezintă partidul este o ”problemă”.


 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.