Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant consideră luni că este ”momentul oportun” să se încheie un armistiţiu cu mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Războiul din Fâşia Gaza, în schimbul eliberării ostaticilor răpiţi în atacul de la 7 octombrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vor fi luate decizii dificile. Trebuie să fim pregătiţi să plătim preţul pentru a-i aduce înapoi pe ostatici, după care să plecăm din nou la luptă. Suntem la momentul oportun” pentru a face acest lucru, a declarat Yoav Gallant.

Noi negocieri indirecte sunt în curs între Israel şi Hamas, ai căror reprezentanţi s-au întâlnit duminică la Cairo cu mediatori din Egipt, Statele Unite şi Qatar.

Publicaţia guvernamentală egipteană Al-Qahera News anunţă, citând o sursă egipteană de rang înalt, ”progrese semnificative”, însă surse ale celor doi beligeranţi s-au arătat mult mai prudente luni.

Yoav Gallant consideră că Israelul s-a plasat ”într-o poziţie de forţă” pentru a negocia, după ce a bombardat intensiv timp de şase luni Fâşia Gaza şi a distrus o mare parte a aresenalului şi forţelor Hamas.

”Condiţiile operaţionale pe care armata israeliană le-a creat exercitând presiuni neîncetate asupra Hamas şi poziţia de forţă în care ne aflăm după această campanie ne oferă flexibilitate şi libertate de acţiune”, dă el asigurări.

ASALT VIITOR LA RAFAH

Yoav Gallant avertiza duminică cu privire la faptul că armata israeliană tocmai şi-a retras trupele active din sudul Fâşiei Gaza şi din regiunea Khan Yunis, unde susţine că şi-a îndeplinit obiectivele militare, şi se pregăteşte să lanseze o ofensivă în oraşul Rafah, la frontiera cu Egiptul, în care s-au refugit din calea războiului peste 1,5 milioane de locuitori ai enclavei.

Războiul din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie, când comandouri Hamas infiltrate din Fâşia Gaza au desfăşurat un atac fără precedent în sudul Israelului, antrenând moartea a 1.170 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP în baza unor date oficiale israeliene.

Peste 250 de persoane au fost răpite atunci, iar 129 sunt ţinute în continuare ostatice în Fâşia Gaza, dintre care 34 au murit, potrivit unor oficiali israelieni.

Ca represalii, Israelul s-a angajat să distrugă Hamasul şi a lansat o ofensivă soldată până în prezent cu 33.207 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.