Marea Britanie trebuie să continue investiţiile în apărare pentru a evita ameninţările nu numai din partea Rusiei, ci şi din partea Chinei şi a altor ţări, a declarat, marţi, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Întotdeauna am spus că, pe măsură ce ameninţarea se schimbă, la fel şi finanţarea se schimbă”, a spus Wallace la o conferinţă organizată de Royal United Services Institute, un grup de experţi în domeniul apărării şi securităţii.

”Rusia nu este singura problemă: o China asertivă, pregătită să provoace sistemul bazat pe reguli şi democraţie, terorismul răspândit în toată Africa, ambiţiile nucleare ale Iranului până în prezent încă nerezolvate, ameninţarea este în creştere... iar investiţiile trebuie să continue să crească”, a subliniat oficialul britanic.

Wallace l-a îndemnat pe Johnson să majoreze bugetul pentru apărare al Marii Britanii la 2,5% din produsul intern brut până în 2028, a relatat Talk TV.

NATO estimează că Marea Britanie va cheltui 2,12% din PIB în 2022, în scădere de la procentul de 2,26% estimat în 2021, deşi peste pragul de 2% pe care Alianţa Nord-Atlantică îl cere membrilor săi să-l îndeplinească.

Declaraţiile lui Ben Wallace au fost preluate de noul şef al armatei britanice, care a avertizat Guvernul că Rusia condusă de preşedintele Vladimir Putin se va dovedi probabil o ameninţare şi mai mare la adresa securităţii europene după războiul din Ucraina decât înainte.

Marea Britanie este un susţinător vocal al Ucrainei de când Rusia a invadat pe 24 februarie, iar premierul Boris Johnson, care este criticat din cauza mai multor subiecte, a călătorit de două ori la Kiev pentru a se întâlni cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Patrick Sanders, care a devenit şef al Statului Major Interarme în această lună, a declarat în aceeaşi conferinţă că armata trebuie să fie pregătită să lupte pentru a ”evita conflictul”, în ceea ce părea a fi un apel pentru modernizare şi, eventual, cheltuieli suplimentare pentru apărare.

”În timp ce capacitatea convenţională a Rusiei va fi mult redusă cel puţin pentru o perioadă, intenţia declarată recent a lui Putin de a restabili teritoriile istorice ale Rusiei istorice face ca orice răgaz să fie temporar şi ameninţarea va deveni şi mai mare”, a evocat Sanders.

”Nu ştim cum se va termina războiul din Ucraina. Dar, în majoritatea scenariilor, Rusia va fi o ameninţare şi mai mare la adresa securităţii europene după Ucraina decât a fost înainte”, a mai precizat el.

El a mai precizat că armata ar trebui să se concentreze pe creşterea capacităţii sale de a desfăşura trupe rapid şi pe luptele urbane şi refacerea stocurilor.

În plus, Sanders a descris alegerea Marii Britanii drept ”momentul său din 1937”, o referire la acumularea de tensiuni în Europa, în timp ce dictatorul german Adolf Hitler se pregătea să anexeze alte ţări într-un proces care avea să declanşeze al Doilea Război Mondial în 1939.

”Nu suntem în război, dar trebuie să acţionăm rapid, astfel încât să nu fim atraşi într-unul din cauza eşecului de a limita expansiunea teritorială”, a conchis şeful Statului Major Interarme britanic.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.