Miniştrii europeni de externe îl întâlnesc luni pe noul lor coleg britanic, Boris Johnson, un susţinător al Brexit, într-o atmosferă de criză în Europa, agravată de terorism şi de instabilitatea din Turcia, relatează Europe 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul Foreign Office, a cărui numire surpriză la conducerea diplomaţiei a generat un val de critici şi de ironii, este aşteptat cu o intensă curiozitate şi o oarecare reticenţă la Bruxelles. El cunoaşte bine capitala UE, după ce a fost jurnalist acolo la începutul anilor ’90.

Corespondent al Daily Telegraph, “BoJo” a contribuit la alimentarea euroscepticismului latent în rândul britanicilor.

Şefa diplomaţiei europene, Federica Morgherini, s-a declarat “dispusă să coopereze cu el” la fel ca şi cu orice alt ministru de externe”, au dat asigurări surse apropiate ei.

Fostul primar conservator al Londrei îşi va face debutul luni dimineaţă, în marja reuniunii anuale a celor 28 de miniştri de externe din UE. El se va prezenta cu această ocazie la primul său “doorstep”, adică declaraţia de presă de la sosirea şi de la plecarea de la o reuniune.

În schimb, un dineu de lucru ce urma să aibă loc în aceeaşi zi cu miniştrii de externe europeni, pentru a discuta despre ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar a fost anulat.

Mai multe state membre s-au opus, subliniind că acest dineu ar însemna, practic, o lansare a “negocierilor informale” cu Londra, înainte ca Guvernul să notifice oficial UE că vrea să se separeu, activând Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona.

După seismul provocat de referendumul din 23 iunie, europenii cer Marii Britanii să clarifice când va declanşa negocierile, dar nu au primit încă un termen clar. Duminică, ministrul pentru Brexit a sugerat că ţara ar putea activa clauza în ianuarie 2017, ceea ce înseamnă că negocierile ar urma să se încheie în ianuarie 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.