Ministerul britanic al Apărării a fost ţinta unui atac cibernetic asupra programului său de salarizare a militarilor, a anunţat marţi guvernul de la Londra, care a sugerat că în spatele pirateriei informatice ar fi China, acuzaţii pe care Beijingul le-a respins ferm, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Datele vizate de atacul informatic se refereau la numele şi detaliile bancare ale membrilor forţelor armate, inclusiv ale marinei, armatei şi aviaţiei, precum şi ale veteranilor, potrivit televiziunii Sky News. De asemenea, datele includeau şi adrese personale.

Potrivit mai multor relatări media, guvernul britanic suspectează China că s-ar afla în spatele atacului cibernetic.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Marţi dimineaţă, unul dintre membrii guvernului, ministrul muncii, Mel Stride, a declarat că nu poate "spune" că Beijingul este responsabil. Cu toate acestea, el a adăugat: "Este o ipoteză".

Deşi relaţiile dintre Londra şi Beijing s-au deteriorat considerabil în ultimii ani, guvernul chinez reprezintă o "provocare istorică", iar "ochii noştri sunt larg deschişi în ceea ce priveşte China", a continuat ministrul.

Beijingul a reacţionat rapid şi ferm. "Comentariile făcute de politicienii britanici în cauză sunt un nonsens total", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian. "China s-a opus întotdeauna cu fermitate tuturor tipurilor de atacuri cibernetice şi le-a reprimat întotdeauna cu fermitate", a spus el.

Autorităţile britanice au descoperit atacul cibernetic în ultimele zile, potrivit presei britanice.

Hackerii nu au recuperat însă niciun fel de date din sistem. "Ministerul Apărării a acţionat foarte rapid pentru a scoate din funcţiune baza de date" vizată de atac, a declarat Mel Stride, ministrul muncii. Ţinta, a precizat el, nu era o bază de date a Ministerului Apărării, ci cea a unei terţe părţi.

Ministrul apărării, Grant Shapps, se va adresa Parlamentului pe această temă în cursul zilei de marţi, dar nu este de aşteptat să numească pe cineva anume responsabil. El va avertiza însă asupra pericolelor pe care le reprezintă spionajul cibernetic, potrivit BBC.

Parlamentarul Tobias Elwood, fost militar şi fost preşedinte al comisiei parlamentare de apărare, a declarat că atacul a avut toate caracteristicile unui atac cibernetic chinezesc. "Ţintirea numelor personalului şi a datelor bancare indică China", a declarat el pentru BBC. "Este posibil să fie parte a unui plan, parte a unei strategii", a adăugat el.

Acuzaţiile de spionaj şi de spionaj cibernetic la adresa Beijingului s-au înmulţit în ultimii ani. La sfârşitul lunii martie, Londra şi Washingtonul au acuzat China că se află în spatele mai multor atacuri cibernetice împotriva instituţiilor lor publice.

Vicepremierul britanic Oliver Dowden a denunţat "două atacuri cibernetice maliţioase" asupra Parlamentului, în 2020 şi 2021, vizând parlamentari critici faţă de Beijing şi Comisia Electorală britanică. "Acesta este ultima dintr-o serie de activităţi ostile ale Chinei, vizând inclusiv instituţiile democratice şi parlamentari din Marea Britanie şi din alte ţări", a declarat el atunci.

Potrivit presei britanice, atacul asupra Comisiei Electorale a permis accesul la serverele care conţin, printre altele, copii ale registrelor electorale cu date despre 40 de milioane de alegători. Beijingul a respins aceste acuzaţii ca fiind "total nefondate". Premierul britanic Rishi Sunak a declarat apoi că Regatul Unit va face "tot ce este necesar" pentru a-şi asigura securitatea şi a se proteja în faţa "provocării istorice" reprezentate de o Chină "din ce în ce mai asertivă".

Londra urmează să organizeze alegeri generale peste câteva luni.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.