Preşedintele ceh Milos Zeman a dat miercuri undă verde unui număr de aproximativ 100 de cetăţeni cehi să ajute armata ucraineană să lupte împotriva forţelor ruse în Ucraina, anunţă purtătorul de cuvânt al preşedinţiei cehe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Milos Zeman, odinioară un aprig prorus, şi-a schimbat poziţia după invazia Ucrainei de către Rusia la 24 februarie.

Imediat după invazie el şi-a catalogat vechiul aliat, preşedintele rus Vladimir Putin, drept un ”nebun”.

”Miercuri el a semnat, la cererea lor, o decizie prin care aprobă aderarea la forţele armate ucrainene a 103 cetăţeni” cehi, anunţă într-unh comunicat un purtător de cuvânt, Jiri Ovcacek.

De la începutul Războiului din Ucraina, combatanţi străini de diverse naţionalităţi luptă de partea ucrainenilor, în urma unui apel al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Decizia lui Zeman a fost semnată şi de către premierul Petr Fiala.

Cei doi lideri cehi au convenit, în martie, să nu-i pedepsească pe cehii care pleacă la război alături de trupele ucrainene.

Legea cehă interzice cetăţenilor ţării să lupte în străinătate.

Guvernul lui Petr Fiala a furnizat Ucrainei un ajutor militar în valoare de aproximativ trei milioane de coroane (118 milioane de euro/125 de milioane de dolari)

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.