Mii de persoane care se opun independenţei Cataloniei au defilat duminică pe străzile Barcelonei, cerând o întoarcere la ”înţelepciune”, în contextul în care regiunea nu are un guvern după declaraţia de independenţă eşuată din octombrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Sub sloganul ”Acum, mai mult ca niciodată, înţelepciune!”, manifestanţii au parcurs capitala catalană agitând steafuri ale Spaniei, Cataloniei şi Uniunii Europene (UE), la apelul Societăţii Civile Catalane (SCC), cu susţinerea partidelor antiseparatiste.

”Vrem un guvern pentru toţi catalanii, nu doar pentru separatişti (...), un guvern care să lase în sfârşit în urmă acest coşmar al procesului separatist”, a declarat Alex Ramos, preşedintele SCC, pe un podium instalat în faţa Gării Franţei.

”Europa are nevoie de o Spanie unită, acesta este mesajul Europei”, a declarat la rândul său fostul premier francez de origine catalană Manuel Valls. ”Nu poate să aibă loc o mediere şi nici vreun sprijin al separatismelor”.

Situaţia politică este blocată în Catalonia de la alegerile regionale din 21 decembrie, care le-au adus separatştilor o majoritate în Parlamentul regional.

Însă diversele partide separatiste nu au reuşit să se pună de acord asupra unui candidat la preşedinţia regiunii care să nu se afle în detenţie sau să fie vizat de un mandat de arestare în legătură cu răzvrătire, în urma declaraţiei de independenţă din octombrie.

Atât timp cât nu are un guvern, această regiune cu 7,5 milioane de locuitori continuă să fie guvernată de Madrid.

În cazul în care blocajul continuă, ar putea să fie organizate noi alegeri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.