Zeci de mii de manifestanţi se adunau miercuri în centrul Erevanului, paralizând capitala armeană, în semn de protest faţă de refuzul cu o zi înainte al Parlamentului de a-l alege pe opozantul Nikol Paşinian în postul de premier, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aproape toate străzile oraşului erau blocate, iar numeroase magazine închise, în urma apelului către populaţie lansat marţi de Paşinian, au constatat corespondenţi AFP.

Calea de acces către aeroport era blocată, iar circulaţia trenurilor la periferie perturbată, potrivit unor oficiali locali.

Mulţimi de manifestanţi - inclusiv femei şi persoane în vârstă - agitau steaguri armene, suflau în vuvuzele şi scandau ”O Armenie liberă şi independentă!”.

 

Dragi prieteni, metrourile şi drumurile au fost paralizate, drumul către aeroport închis”, le-a spus Paşinian simpatizanţilor săi, adăugând că universităţi şi şcoli s-au alăturat mişcării de protest.

”Oamenii nu vor ceda, manifestaţiile nu vor da înapoi”, a declarat pentru AFP Serghei Konsulian, un om de afaceri în vârstă de 45 de ani.

”Noi câştigăm, pentru că suntem uniţi, tot poporul armean este unit”, subliniază Gayan Amiragian, un student în vârstă de 19 ani.

Opozantul Nikol Paşinian, liderul contestării care agită această fostă republică sovietică din Caucaz de la 13 aprilie, a îndemnat la blocarea tuturor mijloacelor de transport din ţară, ca răspuns faţă de respingerea marţi de Parlament a candidaturii sale în postul de premier.

Partidul Republican, la putere, a votat împoriva lui, iar din cei 100 de deputaţi care au participat la scrutin, 55 au votat împotriva, iar 45 pentru candidatura liderului şefului mişcării de contestare antiguvernamentale.

De la 13 aprilie, Armenia a intrat într-o criză politică fără precedent.Manifestaţii de câteva zeci de mii de opozanţi au condus pe 23 aprilie la demisia lui Serj Sargsyan, care tocmai fusese ales premier, cu şase zile mai înainte, de către deputaţi, după ce a fost şeful statului timp de zece ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.