Mii de australieni au participat sâmbătă, în toată ţara, la adunări împotriva sărbătorii naţionale care marchează sosirea primilor colonişti britanici, în 1788, pe care-o concideră o insultă la adresa populaţiilor indigene, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pentru mulţi australieni, ”Ziua Australiei”, sărbătorită la 26 ianuarie, reprezintă începutul oprimării poporului aborigen. Ei cer ca această zi a sărbătorii naţionale să fie regândită şi manifestează în fiecare an împotriva "Invasion Day" (Ziua Invaziei), în plină vară.

Australia ”a fost mereu şi va fi întotdeauna pământul aborigenilor”, au scandat manifestanţi la Melbourne, agitând pancarte care proclamă că ”Australia este scena unei crime”.

Mii de manifestanţi adunaţi în principalele oraşe din ţară au îndemnat la schimbarea datei sărbătorii naţionale sau la desfiinţarea ei pur şi simplu.

”De ce să sărbătorim acest concept numit Australia? El este fondat pe minciuni, genocid, crimă”, a declarat pentru AFP un manifestant, la Melbourne, Dominic Guerrera. ”Nu e nimic de sărbătorit în asta”.

Premierul Scott Morrison, care se opune unei schimbări a datei, a declarat sâmbătă că Australia nu va putea să ”întoarcă spatele” trecutului său. Australia este capabilă să”depăşească” lucrurile, ”să vadă valorile pe care le avem în comun toate rasele, toate popoarele, toate culturile, toate religiile, toate limbile”, le-a declarat unor jurnalişti.

Premierul a anunţat săptămâna aceasta că Guvernul va finanţa o călătorie menită să marcheze a 250 aniversare a primei călătorii în Australia a exploratorului britanic James Cook.

Arheologi au anunţat vineri că au descoperit în apropierea Gării Euston, la Londra, rămăşiţele primului navigator şi explorator britanic care a făcut îmconjurul continentului australian în 1802-1803, Matthew Flinders.

În Australia, populaţiile aborigene sunt cele mai defavorizate, înregistrând un nivel al sărăciei mai mare decât cel al altor comunităţi. Ele au, de asemenea, un acces mai slab la îngrijiri de sănătate şi sunt supra reprezentate în închisori.

Numeroase sărbători marchează sâmbătă sărbătoarea naţională, în cadrul căreia peste 160.000 de noi australieni au depus jurământul.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.