Cancelarul german Angela Merkel a respins miercuri ideea refacerii Grupului Celor Opt (G8) state industrializate, din care Rusia a fost dată afară după ce a anexat Crimeea în 2014, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un parlamentar din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), Michael Espendiller a întrebat-o pe Merkel - în cadrul primei sale interpelări în Parlament - dacă a fost corect ca Rusia să fie dată afară din G8 şi dacă ar fi bine ca grupul să fie refăcut.

Merkel i-a răspuns că Grupul Celor Şapte (G7) este definit prin faptul că membrii săi actuali respectă dreptul internaţional, iar anexarea Crimeei de către Rusia a reprezentat o ”încălcare flagrantă” a acestuia.

Ea a apreciat că îndepărtarea Rusiei a fost ”inevitabilă”.

Primirea Rusiei înapoi nu este fezabilă în prezent, a subliniat cancelarul.

Întrebată de un parlamentar AfD dacă va demisiona în urma crizei migraţiei din 2015, ea i-a răspuns că Germania a acţionat ”responsabil şi legal”.

Şefa Guvernului de la Berlin a anunţat că se aşteaptă la ”discuţii dificile” la summitul G7, în Canada, la sfârşitul acestei săptămâni.

Merkel le-a promis parlamentarilor germani că se va asigura ca, în Canada, comunicatul final să nu fie sub nivelul a ceea ce s-a convenit anul trecut la summiturile G7 şi G20.

Ea a notat că Statele Unite s-au retras, între timp, din Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice şi din Acordul de la Viena în dosarul nuclear iranian şi că impune taxe vamale importurilor de oţel şi aluminiu de la aliaţi.

Acest lucru arată o ”problemă gravă cu acordurile multilaterale”, a subliniat cancelarul.

Summitul G7 din acest an are loc vineri şi sâmbătă şi este găzduit de Canada la Charlevoix, în Quebec.

Cancelarii germani nu au interacţionat în mod direct cu parlamentarii, aşa cum o fac de exemplu premierii britanici, săptămânal.

Merkel urmează să fie interpelată de trei ori pe an, în pofida faptului că parlamentari din opoziţie s-au plâns de acest format, pe care-l consideră prea rigid, care nu poate semăna, de exemplu, cu atmosfera de la Londra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.