Premierul Theresa May a promis un fond de cinci milioane de lire sterline pentru a ajuta victimele incendiului de la Grenfell Tower, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul a precizat că banii vor fi distribuiţi de Consiliul Local familiilor afectate, pentru a acoperi orice au nevoie, inclusiv costuri cu înmormântarea.

De asemenea, Guvernul şi-a luat angajamentul ca toţi cei care şi-au pierdut locuinţele să fie mutaţi în alte case, suficient de aproape pentru ca eventualii lor copii să frecventeze aceeaşi şcoală ca şi în prezent.

În plus, în cadrul anchetei publice, oamenii afectaţi vor fi consultaţi şi vor primi acces la reprezentare legală gratuită.

May a mers la o biserică din apropiere de Grenfell Tower, pentru a se întâlni cu familii afectate de incendiu. Mai multe femei furioase au aşteptato premierul.

“Vreau să iasă şi să ne înfrunte. Ce faci aici vineri? Eu mi-am pierdut casa marţi, oameni şi-au pierdut vieţile marţi”, a spus una dintre manifestante.

La plecare, ea a fost huiduită. “Să îţi fie ruşine!” şi “Laşă, laşă!”, au scandat oamenii. Un protestatar s-a încăierat cu cei peste 30 de poliţişti care păzeau biserica.

May a fost criticată dur pentru că nu a mers să se întâlnească deloc cu cei care şi-au pierdut rudele, apropiaţii sau casele în incendiul de proporţii care a distrus Grenfell Tower.

Premierul a mers joi să vadă clădirea şi vineri a vizitat o parte dintre cei internaţi.

Guvernul ar fi invocat motive de securitate pentru decizie.

Pe de altă parte, regina Elizabeth a II-a, liderul opoziţiei laburist Jeremy Corbyn şi primarul Londrei, Sadiq Khan, s-au întâlnit cu oamenii rămaşi fără adpost.

Între timp, un grup de manifestanţi a intrat cu forţa în Primăria şi Consiliul Local din Kensington şi s-au luat la bătaie cu forţele de ordine care au încercat să îi evacueze.

Printre altele, oamenii cer ca cei rămaşi fără locuinţe să fie cazaţi în acelaşi cartier. Într-un răspuns scris, autorităţile au afirmat că cei vizaţi vor fi găzduiţi “pe plan local, pe cât posibil, dar este posibil să avem nevoie de ajutor din partea celor mai apropiate cartiere”.

A doua cerere a manifestanţilor este să fie alocate fonduri pentru ajutarea celor afectaţi, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

„Deja alocăm fonduri pentru efectele imediate resimţite de toţi cei afectaţi”, a răspuns Consiliul Local.

Protestatarii vor şi o listă cu oamenii din Grenfell Tower. “Aceasta nu este o chestiune care să ţină de Consiliul (local – n.r.), ci de medicul legist, poliţie şi alte servicii de urgenţă”, se subliniază în textul pregătit de autorităţi.

Directorul de comunicare al Consiliului Local a dat asigurări că se va strădui să afle numărul exact al locatarilor până la sfârşitul zilei de vineri.

Organizatorul protestului le-a cerut oamenilor să rămână calmi, dar să nu plece până când autorităţile nu furnizează răspunsuri adecvate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.