Politica de toleranţă zero a autorităţilor franceze faţă de protestele violente va fi testată, miercuri, fiind anunţate la Paris mai multe proteste ale sindicatelor, vestelor galbene şi a unor huligani duri, scrie France24.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au avertizat că marşurile din acest an ar putea fi tensionate, venind la doar o săptămână după ce liderii vestelor galbene au respins categoric discursul preşedintelui Emmanuel Macron în care a anunţat reducerea taxelor.

Guvernul a promis astfel că ia măsuri de securitate „la o scară excepţională” în capitala franceză.

Oficialii se pregătesc de evenimente similare cu cele de anul trecut, când au fost luaţi prin surprindere de 1.200 de persoane care au creat haos la Paris, vandalizând magazine şi restaurante şi intrând în conflict cu poliţia.

Peste 7.400 de poliţişti şi jandarmi vor fi mobilizaţi în Paris miercuri, primind ordine de la Macron să aibă o atitudine „extrem de fermă” în faţa unor posibile violenţe, conform purtătorului de cuvânt al Guvernului, Sibeth Ndiaye. Ea a afirmat că măsurile au ca scop protejarea protestatarilor paşnici precum şi a proprietarilor de magazine şi restaurante şi a altor cetăţeni.

Poliţia a ordonat proprietarilor de magazine, restaurante şi cafenele care se află pe traseul protestatarilor să îşi închidă locaţiile. De asemenea, autorităţile plănuiesc să percheziţioneze genţile protestatarilor şi să îi legitimeze.

Poliţia a interzis demonstraţiile pe Champs-Elysees şi în zonele din jurul palatului prezidenţial şi catedrala Notre Dame.

Protestul sindicatelor va începe la staţia Montparnasse şi se va încheia în sudul oraşului la Place d’Italie.

Ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declarat că autorităţile au găsit mai multe grupuri pe reţelele sociale care făceau apel la protestatari să transforme Parisul în „capitala haosului”, poliţia pregătindu-se de 2.000 de activişti veniţi pentru a se lupta, autorităţile suspectând că unii ar putea veni din afara ţării.

Mulţi sunt tinerii anti-capitalism, cunoscuţi ca fiind „black blocs”, pentru că se îmbracă în negru şi poartă măşti pe faţă.

Forţele de securitate au fost mobilizate la gările din Paris pentru a preveni eventuale persoane care vin din Italia, Spania şi Germania.

Castaner a declarat că poliţia început deja să investigheze preventiv persoanele care plănuiesc să mărşăluiască, o nouă tactică permisă de o nouă lege venită ca răspuns la violenţele vestelor galbene.

Câteva persoane au fost deja reţinute marţi, a informat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.