Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a condamnat, joi, exploziile care au avut loc săptămâna aceasta în regiunea separatistă moldoveană Transnistria drept ”acte teroriste”. Astfel, Zaharova a exprimat îngrijorarea Rusiei cu privire la ”escaladarea tensiunilor” în teritoriul separatist din Moldova, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Considerăm că aceste acte teroriste au scopul de a destabiliza situaţia din regiune şi ne aşteptăm la o investigaţie amănunţită şi obiectivă asupra tuturor circumstanţelor referitoare la incidentele care au avut loc”, a afirmat oficialul rus joi.

De asemenea, Zaharova a respins afirmaţiile ”senzaţionale” potrivit cărora Rusia pregăteşte o ofensivă folosind trupele ruse staţionate în regiune, precum şi recruţi din Transnistria. Ea a acuzat Kievul că ”târăşte” Transnistria în conflictul din Ucraina şi că încearcă ”să folosească situaţia cu scopul de a consolida o presiune de blocadă” în regiune.

Ucraina a descris anterior exploziile drept o provocare planificată a serviciilor de securitate ruse.

O serie de incidente au avut loc în regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, care găzduieşte trupe ruse de decenii întregi. Incidentele au stârnit temeri că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în curând dincolo de graniţele ţării, creându-se un nou teatru de conflict în Europa de Est.

Două turnuri de comunicaţii au fost avariate în urma exploziilor care au avut loc marţi, a anunţat Ministerul de Interne din Transnistria într-un comunicat. Luni s-au auzit explozii în capitala Transnistriei, Tiraspol, la sediul Serviciului de Securitate (MGB).

Ucraina a acuzat Rusia că a lansat marţi rachete de croazieră care au vizat un pod de peste estuarul râului Nistru şi a sugerat că Moscova încearcă să anexeze partea de sud-vest a Ucrainei, care se învecinează cu Republica Moldova.

Transnistria este un teritoriu nerecunoscut de către comunitatea internaţională, care îl consideră parte a Republicii Moldova. Însă Chişinăul nu deţine, în esenţă, niciun control asupra teritoriului, care s-a autoproclamat republică în urmă cu mai bine de trei decenii.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.