Reprezentanta opoziţiei belaruse Maria Kolesnikova a fost arestată la frontiera Belarusului cu Ucraina de către ofiţeri belaruşi, au declarat marţi grănicerii ucrainenei, precizând că alţi doi opozanţi au părăsit Belarusul pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Kolesnikova este reţinută, în prezent”, a declarat un purtător de cuvânt al grănicerilor, Anton Bicikovski despre opozantă, ultima dintre cele trei femei care au făcut campanie împotriva lui Aleksandr Lukaşenko care se mai afla în Belarus.

Celelalte două reprezentante ale opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia şi Veronica Ţepkalo s-au exilat.

”O procedură este în curs în vederea evaluării situaţiei din punct de vedere juridic”, a precizat Bicikovski, fără să facă alte precizări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al grănicerilor ucraineni, alţi doi membri ai Consiliului de Coordonare a opoziţiei, care vizează să organizeze tranziţia la putere, au putut trece frontiera.

Este vorba despre Anton Rodenkov şi Ivan Kravţov.

”RĂPITĂ”

Kolesnikova, în vârstă de 38 de ani, a dispărut luni de la Minsk, ”răpită”, potrivit susţinătorilor săi, şi urcată într-un vehicul împotriva voinţei sale.

Ministerul belarus de Interne a anunţat că nu deţine nicio informaţie despre o eventuală arestare.

Numeroase figuri din opoziţie, membri sau nu ai Consiliului de Coordonare, au fost nevoite să plece în exil sau au fost încercerate în ultimle săptămâni, în contextul în care Lukaşenko înfruntă o mobilizare fără precedent împotriva sa.

Însă, în pofida acestei reprimări, o mişcare de protest fără precedent care cere - de o lună - plecarea lui Lukaşenko de la putere, la care participă în fiecare duminică peste 100.000 de manifestanţi la Minsk, continuă să denunţe realegerea acestuia, considerată frauduloasă, la 9 august, cu 80% din voturile exprimate potrivit autorităţilor, împotriva Svetlanei Tihanovskaia.

O profesoară de engleză, fără experienţă politică, Tihanovskaia a intrat în cursa prezidenţială în locul soţului său, un videoblogger popular, încarcerat din primăvară.

Lui Tihanovskaia i s-au alăturat Kolesnikova, directoarea de campanie a altui candidat la preşedinţie al opoziţiei încarcerat, şi Ţepkalo, al cărei soţ s-a exilat după ce i s-a respins candidatura la preşedinţie.

Acest trio a organizat o campanie anti-Lukaşenko care a mobilizat mulţimi.

Tihanovskaia urmează să se exprime marţi prin videoconferinţă, din Lituania, iunde se află în exil, în faţa membrilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), în timp ce Lukaşenko urmează să se exprime într-un interviu.

Până în prezent, Lukaşenko a exclus orice plecare de la putere, evocând doar o vagă idee a unei revizuiri a Constituţiei şi respingând orice dialog cu criticii săi. El este susţinut în aceste demersuri de către Rusia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.