Marea Cameră, cea mai importantă instanţă a Curţii Europene a Drepturlor Omului (CEDO), a examinat miercuri o posibilă încălcare de către Rusia a drepturilor omului în distrugerea avionului care opera zborul MH17 în estul Ucrainei, în 2014, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această şedinţă a privit primirea a trei plângeri între state - două ale Ucrainei împotriva Rusiei cu privire la războiul din Donbas (est) şi una a Olandei împotriva Rusiei cu privire la doborârea MH17.

”Până în prezent, nimeni nu şi-a asumat vina (doborârii MH17), care a sporit şi continuă să sporească durerea deja uriaşă a rudelor” victimelor, a pledat în cursul uneişedinţe de mai multe ore, în numele Guvernului olandez, Babette Koopman.

La 17 ulie 2014, zborul Mh17 operat de compana aeriană malaysiană Malaysia Airlines, care asigura o legătură de la Amsterdam la Kuala Lumpur, s-a prăbuşit în timp ce survola estul Ucrainei, iar toţi cei 283 de pasageri şi 15 membri ai echipajului de la bord au murit.

O echipă internţaională de anchetatori acuză că avionul a fost doborât deasupra zonei conflictului armat între Kiev şo separatişti proruşi, de către o rachetă trimisă dintr-o bază militară rusă, probabil cu scopul de a lupta împotriva forţelor ucrainene.

Moscova a negat întotdeauna orice implicare.

”Din cauza comportamentului ruşilor, procedura judiciară întârzie în mod inutil” şi complică şi mai mult doliul rudelor victimelor, a subliniat în şedinţă Piet Ploeg, preşedintele Fundaţiei ”Air Disaster MH17”.

”Rudele se simt neputincioase, pentru că sunt implicate într-un conflict geopolitic într-o lume în care nu au nicio influenţă. Ele au sentimentul că joacă doar un rol minor în jocul de putere al Rusiei”, a declarat cel care şi-a pierdut fratele, cumnata şi nepotul în dezastru.

Fără vreo surpriză, Rusia a pledat ca niciuna dintre plângerile Olandei şi Ucrainei să nu fie primite.

Poziţia Ucranei a fost apărată de către ministrul ucrainean Justiţiei Denis Maliuska.

”Autoriităţile Federaţiei ruse insistă asupra neimplicării lor în doborâre”, a declarat în şedinţă Mihail Vinogradov, reprezentantul Guvernului rus.

În urma dezbaterilor de miercuri, cei 17 judecători ai Marii Camere a CEDO - de naţionalităţi diferite, inclusiv câte unul din fiecare ţară vizată în plângeri - s-au retras să delibereze.

O hotărâre a Marii Camere a CEDO urmează să fie pronunţată peste câteva luni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.