Inundaţii istorice în Ural şi Siberia de Vest au antrenat luni manifestaţii ale unor locuitori în oraşul Orsk, cel mai afectat de acest dezastrul de o amploare fără precedent de mai multe zeci de ani, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste inundaţii au fost provocate în ultimele zile de ploi puternice în paralel cu o creştere a tempeturii, topirea puternică a zăpezii şi spargerea gheţii care acoperă râuri şi fluvii.

Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă a anunţat luni dimineaţa că cel puţin 10.000 de clădiri rezidenţiale au fost inundate.

Majoritatea evacuărilor au avut loc în regiunea Orenburg, la frontiera cu Kazahstanul. Peste 6.500 de persoane au fost evacuate, a anunţat luni după-amiaza ministerul.

Al doilea cel mai important oraş din regiune, Orsk, a fost inundat în mare parte după ruperea, vineri seara, a unui dig, în apropierea fluviului Ural, aflat în revărsare.

Imagini surprind centrul oraşului şi cartiere pavilionare acoperite de apă. Sute de case au fost inundate până la acoperiş.

”O RUŞINE!”

În acest oraş cu 220.000 de locuitori, oameni s-au adunat luni pentru a cere socoteală aurotităţilor.

Publicaţia locală orsk.ru a difuzat o înregistrare video în care apar câteva sute de persoane adunate în faţa primăriei.

Anterior parchetul regional a avertizat împotriva oricărei adunări ilegale, în contextul în care este în vigoare starea de urgenţă, ameninţând cu proceduri judiciare.

”O ruşine! O ruşine!”, au scandat protestatari, potrivit unei înregistrări video difuzate de publicaţia rusă RBK, potrivit căreia aproximativ 100 de manifestanţi cereau demisia primarului.

Manifestaţiile în Rusia sunt strict încadrate, iar cele care sunt ostile puterii, după invazia Ucrainei în februarie 2022, sunt pedepsite prin arestări şi cu închisoarea.

Regiunea Orenburg a promis compensaţii financiare sinistraţilor, iar guvernatorul Denis Pasler a discutat la Orsk cu protestatari, potrivit agenţiei ruse de stat de presă RIA Novosti.

Înaintea acestor proteste, un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a apreciat luni că locuitorii regiunilor inundate ”suportă cu stoicism” această încercare şi că ”puterile locale nu se plâng”.

În pofida amplorii sinistrului, el a anunţat  că preşedintele rus Vladimir Putin nu preconizează să se ducă la faţa locului.

La Orsk, nouă persoane au fost spitalizate în urma inundaţiilor, iar alte aproape 100 s-au prezentat în instituţii medicale pentru a primi îngrijiri, potrivit filialei locale a Ministerului Sănătăţii.

STARE DE URGENŢĂ

Nivelul apei continua să crească în mod periculos în mai multe regiuni.

Potrivit autorităţilor locale, nivelul fluviului Orsk a scăzut luni dimineaţa cu nouă centimetri - la 983 de centimetri -, dar a crescut cu 16 centimetri în capitala regională, Orenburg, un oraş cu 570.000 de locuitori, la 872 de centimetri.

Agenţia meteorologică oficială rusă Rosghidromet a anunţat că se aşteaptă la un vârf al inundaţiilor la Orenburg şi în zonă miercuri.

”Nu am mai văzut atât de multă apă la Orenburg de mult timp. Recordul era în 1942 (...). După aceea nu au mai existat inundaţii aşa. Acum este fără precedent”, a declarat, citat de agenţiile ruse de presă, primarul Orenburgului Serghei Salmin.

Regiunile ruse Kurgan (Ural) şi Iumen (Siberia de Vest) au instituit luni starea de urgenţă, au anunţat guvernatorii acestora.

”Previziunile de inundaţii se agravează rapid. Vine tot mai multă apă, tot mai repede”, a avertizat un reprezentant al regiunii Kurgan, Vadim Şumkov.

Omologul său din Tiumen. Aleksandr Moor, a declarat că situaţia era pentru moment ”sub control” şi că starea de urgenţă va permite să se ”reacţioneze rapid” în cazul unei agravări.

Rusia este afectată cu regularitate de fenomene meteorologice extreme - inundaţii sau incendii de pădure devastatoare -, accentuate de efectele modificărilor climatice.

Aceste inudaţii importante afectează de asemenea Kazahstanul vecin, unde preşedintele Kasym-Jomart Tokaiev a deplâns sâmbătă ”o catastrofă naturală”, ”poate cea mai mare, ca amploare şi consecinţe, din ultimii 80 de ani”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.