Mandatul secretarului feneral al NATO Jens Stoltenberg la conducerea celei mai mari alianţe militare din lume a fost prelungit de cele 29 de state membre cu doi ani, până la 30 septembrie 2020, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aliaţii ”îl felicită pe secretarul general şi au deplină încredere în capacitatea sa de a-şi continua munca dedicată avansării adaptării NATO la provocările secolului al XXI-lea în domeniul securităţii”, se arată în comunicat.

Guvernul german a propus săptămâna trecută o prelungire cu doi ani a mandatului lui Stoltenberg.

Stoltenberg are ”susţinerea deplină a Germaniei”, anunţa ministrul german al Apărării Ursula von der Leyen, apreciind că ”a depus o muncă excelentă, modernizând NATO şi adaptându-i structurile la o nouă situaţie în domeniul securităţii”.

Ea a lăudat totodată puternica susţinere a lui Stoltenberg a unei cooperări mai strânse între NATO şi Uniunea Europeană (UE), care au 22 de state membre în comun.

Mandatul pe care Stoltenberg l-a început la conducerea Alianţei Nord-Atlantice în 2014 a fost marcat de o creştere a provocărilor în domeniul securităţii.

El a preluat conducerea NATO imediat după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea, iar Statul Islamic a cucerit oraşe în Siria şi Irak, inspirând o formă nouă, mai brutală, de terorism, care a provocat haos în capitale europene.

Anul 2014 reprezintă ”un moment de cotitură”, declara Stoltenberg pentru The Associated Press în cadrul unei vizite în Plonia, la sfârşitul lui august, în vederea unor întâlniri cu oficiali de rang înalt şi pentru a le mulţumi celor aproximativ 4.000 de militari NATO staţionaţi în Europa de Est cu scopul de a descuraja o Moscovă tot mai agresivă.

”Lumea s-a schimbat într-adevăr dintr-o dată”, declara el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.