Premierul malaysian Anwar Ibrahim anunţă luni că ar fi ”fericit să relanseze” căutări ale zborului MH370, în cazul în care există probe ”convingătoare”, la aproape zece ani de la dispariţia de pe ecranele radar, la Oceanul Indian, a unui Boeing 777 care efectua zborul 370 al companiei Malaysia Airlines, niciodată găsit, unul dintre marile mistere din istoria aviaţiei civile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Dacă există probe convingătoare că trebuie să le relansăm, vom fi fără îndoială bucuroşi să o facem”, a declarat premierul Anwar Ibrahim, răspunzând unei întrebări despre căutarea avionului, ”dispărut” la 8 martie 2014 cu 239 de pasageri la bord.

”Este un dosar care afectează viaţa oamenilor şi tot ceea ce trebuie să fie făcut trebuie să fie făcut”, a declarat, într- vizită la Melbourne, în Australia, premierul malaysian.

Zborul 370 al campaniei malaysiene Malaysia Airlines, un Boeing 777, a ”dispărut de pe ecranele radar la 8 martie 2014 în timp ce efectua un zbor de la Kuala Lumpur la Beijing.

Această dispariţie este unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei civile.

Căutări submarine ale guvernelor Australiei, Malaysiei şi Chinei au fost suspendate în ianuarie 2017, după ce autorităţile au apreciat că epava orobabil că nu se afla într-o zonă de căutări de 120.000 de kilometri pătraţi.

ADUNARE LA ZECE ANI

Duminică, aproximativ 500 de rude şi susţinători s-au adunat într-un centru comercial, în apropiere de capitala malaysiaină Kuala Lumpur, la o ”zi a amintirii”, multe dintre ele vicibil copleşte de tristeţe.

Unele dintre rude au venit din China, de unde erau originari aproape două treimi dintre pasageri.

”Ultimii zece ani au fost pentru mine un şir neîntrerupt de montagnes russes emoţionale”, a declarat AFP Grace Nathan, o avocată în vârstă de 36 de ani, a cărei mamă, Anne Daisy, atunci în vârstă de 56 de ani, se afla la bordul avionului.

Ea s-a adresat mulţimii şi a cerut Guvernului malayisian să efectueze noi căutări.

Ministrul malaysian al Transporturilor Anthony Loke, a declarat presei că ”Malaysia este hotărâtă să găsească avionul”.

El a subliniat că ”costul nu este o problemă”.

El a anunţat că urma să se întâlnească cu reprezentanţi ai societăţii de explorare marină Ocean Infinity, cu sediul în texas, care a efectuat - fără succes - precedentele căutări, pentru a discuta despre o nouă operaţiune.

Atunci când Malaysia a suspendat căutările, în 2017, experţi au identificat o altă zonă probabilă - de 25.000 de kilometri pătraţi -, însă atât Australia, cât şi Malaysia au considerat că probabilitatea de a găsi avionul în această zonă nu era suficientă pentru a extinde operaţiunile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.