Preşedintele Autorităţii Palestiniene (AP) Mahmoud Abbas a refuzat, în ultimele luni, invitaţiile preşedintelui american Donald Trump la discuţii despre planul său de pace în Orientul Mijlociu, au declarat luni oficiali palestinieni de rang înalt pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Donald Trump îi primeşte luni la Washington pe ”prietenul” său premierul israelian în exerciţiu Benjamin Netanyahu şi pe liderul opoziţiei israeliene Benny Gantz, pentru a le prezenta planul american, catalogat deja drept ”istoric” de către Israel.

Acest plan cuprinde, potrivit palestinienilor, atât o anexare de către Israel a Văii Iordanului, a vastei zone strategice a Cisiordaniei şi a coloniilor din teritoriile palestiniene, cât şi o recunoaştere oficială a Ierusalimului drept capitală doar a Israelului.

Palestinienii au respins acest plan şi au anunţat că nu au fost invitaţi la Washington.

STATUTUL IERUSALIMULUI

Însă oficiali palestinieni de rang înalt au confirmat luni că Statele Unite şi preşedintele american Donald Trump au încercat, în ultimele luni, să intre în contact cu Mahmoud Abbas, însă acesta a refuzat să discute cu Washingtonul.

”Nu vor exista discuţii cu americanii atât timp cât ei nu recunosc soluţia cu două state” - un stat palestinian viabil, alături de israel, a declarat unul dintre aceşti oficialipalestinieni de rang înalt, sub protecţia anonimatului.

Liderii palestinieni au întrerupt orice contact oficial cu Casa Albă după ce Trump a recunoscut, în decembrie 2017, Ierusalimul drept capitala Israelului.

Liderii palestinieni speră ca Ierusalimul de Est - un sector al Oraşului Sfânt ocupat şi anexat de Israel - să devină capitala statului la care aspiră, Palestina.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.