Un expert independent, magistratul federal Raymond Dearie, a fost însărcinat să treacă în revistă mii de documente confiscate la începutul lui august de la domiciliul lui Donald Trump, a stabilit o judecătoare, care a confirmat, de asemenea, o hotărâre care limitează accesul anchetatorilor la aceste documente, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Miliardarul republican a cerut justiţiei să numească o terţă parte independentă care să examineze documentele confiscate într-o percheziţie spectaculoasă şi fără precedent, la 8 august, la Mar-a-Lago, în Florida.

Anchetatorii federali de la baza acestei operaţiuni a poliţiei federale (FBI) îl suspectau pe Donald Trump de faptl că a păstrat acasă documente clasificate ”top secret”.

Departamentul american al justiţiei a anunţat luni că a acceptat unul dintre numele propuse de către avocaţii lui Donald Trump, iar judecătoarea din Florida Aileen Cannon a confirmat joi seara numele acestui expert independent, Raymond Dearie, în vârstă de 78 de ani, un judecător federal de la New York, parţial pensionat.

El este însărcinat să stabilească dacă anumite documente confiscate îi pot fi date lui Donald Trump sau dacă sunt clasificate ”confidenţial” şi nu pot fi, astfel, folosite în anchete împotriva acestuia.

Aileen Cannon - pe care Donald Trump a numit-o personal în 2020 - şi-a confirmat tot joi o precedentă hotărâre, contestată de Departamentul Justiţiei.

Ea a blocat, săptămâna trecută, folosirea tuturor documentelor confiscate de FBI, până când expertul se pronunţă.

Departamentul Justiţiei cerea să poată avea acces la anumite documente - aproximativ 100 - clasificate.

Judecătorarea Aileen Cannon a respins joi această cerere.

La 8 august, FBI a percheziţionat Mar-a-Lago, reşedinţa lui Donald trump în Florida, şi a confiscat cutii cu documente confidenţiale, pe care miliardarul nule-a predat după ce a plecat de la Casa Albă, în pofida mai multor cereri în acest sens.

Anchetatorii federali îl suspectează pe republican de faptul că a încălcat o lege americană privind spionajul, care încadrează strict deţinerea de documente confidenţiale.

Donald Trump a dat asigurări că aceste docuimente au fost declasificate.

Fostul şef de stat, care ia în calcul, în mod deschis, să candideze în alegerile prezidenţiale din 2024, tună şi fulgeră împotriva unei percheziţii pe care o denunţă drept ”ilegală şi neconstituţională” şi repetă că este vizat din motive politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.