Preşedintele francez Emmanuel Macron anunţă că vrea să înscrie în dreptul francez noţiunea de consimţământ, în materie de viol, într-o discuţie filmată cu Asociaţia feministă ”Choisir la cause des femmes”, pe care AFP scrie că a văzut-o.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”O voi înscrie în dreptul francez”, a răspus şeful statului, întrebat cu privire la acest lucru de către Violaine Lucas, preşedinta asociaţiei înfiinţate de către Gisèle Halimi la 8 martie, în marja Zilei Internţaionale a Drepturilor Femeii.

”Aştept întru totul să o integrăm în dreptul francez, iar consimţământiul să fie înscris”, a adăugat el în această discuţie difuzată pe Instagram, pe care AFP scrie că a văzut-o în întregime şi i-a confirmat autenticitatea.

Palatul Élysée, întrebat despre această declaraţie, nu a dorit să comenteze.

În prezent, Articolul 222-23 al Codului Penal defineşte violul ca ”orice act de penetrare sexuală, indiferent de natură, sau orice act buco-genital comis asupra altuia sau asupra persoanei autorului prin violenţă, constrângere, ameninţare sau surpriză”.

Noţiunea de consimţământ, care a reapărut în anii 2010, odată cu unda de şoc a #metoo nu este menţionată în mod explicit, iar mai multe voci cer, de mai multe luni, revizuirea acestei definiţii.

”Dacă o face, este o veste bună”, a declarat AFP Violaine Lucas.

”Acest lucru ne va permite să aprofundăm ceea ce Gisèle Halimi a început să facă în 1979, la procesul din Aix-en-Provence”, adaugă ea, evocând un proces emblematic care a contrinuit la recunoaşterea prin lege a violului drept infracţiune penală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.